pétervására

2018.07.12. 07:00

Elfogyott a türelem: folyamatosan pusztul a város legszebb épülete

Pétervásárán öt éve kapták a jó hírt: uniós támogatással új közösségi szolgáltató központok épülhetnek. Sajnos a szép ígéretekből alig vált valóra valami.

Barta Katalin

Pétervására legszebb épülete, a Keglevich-kastély jobb sorsra érdemes Fotó: Korsós Viktor

A város egyik legszebb épülete, az 1760-ban elkészült, kétszintes, barokk stílusú Keglevich-kastély számára néhány évvel ezelőtt szép jövőt jósoltak, ám ebből nem sok minden valósult meg. A lezárt épület évek óta kihasználatlanul áll, folyamatosan romlik az állaga.

Öt éve örömmel adtunk hírt arról, hogy újra élettel telhet meg, hiszen a város is bekerült az ország 16 kiválasztott helysége közé, ahol uniós támogatással új közösségi szolgáltató központ épülhet. Megírtuk: a projektet a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) – a térségbeli önkormányzatokkal együttműködve – valósítja meg. Országosan ehhez közel 9 milliárdos keret állt rendelkezésre.

Kíváncsiak voltunk, mi valósult meg az elképzelésekből. Megtudtuk, hogy a tervekhez képest nem a kastélyt, hanem annak egyik épületszárnyát újították fel, ahol egy-két programtól eltekintve nem sok minden történt.

Eged István, a város polgármestere úgy fogalmaz, fogytán a türelem. Hiába kérte vissza az önkormányzat a vagyonkezelői jogokat, pillanatnyilag kuszák a tulajdonviszonyok a területen, épp ezért kevés reményt lát arra, hogy az önkormányzat felelős gazda módjára gondoskodjon az állagmegóvásról, illetve bármilyen fejlesztésről. A kastély pillanatnyilag egy helyrajzi számon szerepel a felújított épületszárnnyal. Idő közben a TKKI is rákerült a jogutóddal megszűnő állami intézmények listájára, helyette a Szociális Gyermekvédelmi Főigazgatóság gyakorolja a fenntartói jogokat.

Tehát a remélt kastélyfelújítás nem történt meg, az épületszárny 150 milliós korszerűsítése ugyan elkészült, három éve fel is avatták, ám ott érdemi tevékenység a városvezető szavai szerint alig folyik. Az eredeti ígéretben az szerepelt, hogy ifjúsági foglalkoztatót, multifunkciós rendezvényteret, oktatásra alkalmas helyiségeket, egészségügyi ellátó helyeket, gyermekfoglalkoztatót, műhelyeket és könyvtárat alakítanak ki a kastélyban, s 25-30 helyi embernek munkalehetőséget is ígértek…

Pétervására legszebb épülete, a Keglevich-kastély jobb sorsra érdemes Fotó: Korsós Viktor

Eged István azóta több levélben, hivatalos fórumon is kérte a helyzet rendezését, ám nem sok sikerrel járt. Legutóbb tavaly decemberben arról kapott tájékoztatást Lázár Jánostól, hogy a Keglevich-kastély nem fér bele a Nemzeti Kastélyprogramba, de ha az önkormányzatnak van elképzelése a hasznosításra, akkor később tárgyalhatnak erről. Ám nehéz olyan épület hasznosításáról terveket szőni, ami nincs önkormányzati tulajdonban, de még vagyonkezelői jogokat sem gyakorolhat felette a helyhatóság. Az egyetlen megoldás – műemlékről lévén szó – az osztott vagyonkezelés, ám erre egyelőre nem kaptak felhatalmazást.

Eged István polgármester azt mondja, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatójától idén januárban kapott hivatalos levelet, amelyben részletezték a jelenlegi tulajdonviszonyokat, majd jelezték, hogy mivel az ingatlan érintett egy pályázatban, állásfoglalást kértek ügyében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) illetékes államtitkárától. Sajnos a kért állásfoglalás az osztott vagyonkezelői jog létesítésével kapcsolatban a projekt fenntartására hivatkozva egyértelmű támogatást, vagy elutasítást nem tartalmazott. Egy korábbi levélben azt is kérték, hogy Eged István nyilatkozzon arra vonatkozóan, hogy az ingatlanrész ügyében esetlegesen szóba jöhet-e az a lehetőség, hogy annak használatba adására kössenek szerződést.

Választ későbbre ígértek

Eged István válaszlevelében megerősítette az osztott vagyonkezelői jog megszerzésének szándékát, illetve, hogy addig is szeretné az ingatlanrészt használatba venni. Erre azt közölték, hogy a Szociális Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves Megyei Kirendeltsége igazgatója rendelkezik hatáskörrel a használati megállapodás megkötésére, így annak előkészítése is az ő feladata.

A levél így zárul: „Végezetül tájékoztatjuk polgármester urat, hogy jelen levelünk megküldését követően haladéktalanul intézkedünk és kezdeményezzük az osztott vagyonkezelői jog létesítését az MNV Zrt.-nél és az Emminél.”

Mivel januári levélváltásról van szó, a napokban szerkesztőségünk is elküldte kérdéseit az illetékeseknek, hol tart az ügy. Választ későbbre ígértek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában