2018.08.05. 15:03
A tárkányi rétesnek nincs párja: most a túrós és az almás volt a menő
Gazdag volt kísérő programokban is a tóparti rendezvény.
A fővárosi Széltolók zenekar gyermekműsorával vette kezdetét szombaton délelőtt a hagyományos tárkányi rétesnapok . A kétnapos program idején megközelítően tízezer darab fogyott el a rendezvénynek nevet adó finomságból. Lehetett kapni a tárkányi specialitásnak számító sós túrósból, ennek édes változata is szerepelt a menüben, és természetesen almás rétest is sütött úgy ötven asszony. Utóbbi a tavaly felújított tardi hadi kemencében sült. A finom étkek köré pazar program is társult.
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg a rétesnapokat a faluban. Aki ott járt, biztosan nem kérdőjelezi meg, hogy valóságos fesztivállá nőtte ki magát az esemény. Az, hogy üres parkolóhelyért lassan a Stimecz-házig kell autózni, mindent elárul arról, hogy milyen tömegek jönnek erre a kulturális és gasztronómiai programra. Azért van mindez természetesen, mert a tárkányi rétesnek nincsen párja. Állította ezt munkatársunk, aki az édesanyja által egykor elétett sós rétesre emlékeztetőt manapság más alkalommal nem nagyon talál.
Búzás Eszter, aki a rétesnapokat tavaly még csak „megfigyelte”, most főszervezőként azt mondta a Heol kérdésre, hogy elégedett, mert az időjárástól kezdve a fellépőkig, valamint a finomabbnál, finomabb rétesek elkészítését vállaló asszonyokig minden és mindenki egyaránt kitett magáért.
Felsőtárkányi rétesnapok
Bajzátné Szántósi Mária hosszú évekig volt szervezője a rétesnapoknak. Szerinte ma már illik az eseményre a fesztivál kifejezés. A réteskészítés legnehezebb része a tészta megalkotása nyújtása, amihez nagy tapasztalat kell. Férfiak nem vesznek részt ebben a műveletben.
– Bár egyszer Nyitrai Zsolt képviselő úr próbálkozott, s nem is volt ügyetlen hozzá – jegyezte meg a helyi iskola igazgatójaként inkább ismert Marika.