Hatvan

2018.08.24. 14:00

Az eltűnt bűzcsapda sem gátolhatja meg a további lépéseket

Lehetetlenné vált a pernyehányóhoz legközelebb elhelyezett bűzcsapda tartalmának elemzése, mivel a berendezés eltűnt.

A napokban szedték össze a településszerte elhelyezett „bűzcsapdákat”, hogy képet kapjanak arról, milyen szagok lehetetlenítik el a környéken élők mindennapjait, s döntsenek a további intézkedésekről. Ekkor azonban meglepetés érte az eszközök begyűjtőit, mivel kiderült: az egyik berendezésnek nyoma veszett. Annak, amelyiket a település Lőrincihez legközelebbi részén, a mátravidéki pernyehányó irányába vezető földút mentén telepítettek.

Horváth Richárd polgármestert is meglepték a történtek.

– Néhány héttel ezelőtt összesen tíz bűzcsapdát helyeztünk ki, ám szándékosan nem közöltük a nyilvánossággal ezek pontos helyét – mondta az önkormányzat vezetője. – Volt, amelyik magánterületen, s volt, amelyik önkormányzati tulajdonú részen gyűjtötte a szagokat. Az eltűnt eszköz is városi tulajdonú, de nem őrzött és nem megfigyelt helyszínen volt.

A történtektől függetlenül két-három héten belül elvégzik a berendezések tartalmának az ellenőrzését. A polgármester elmondta: az eredmények birtokában határoznak a továbbiakról; szükség esetén igazságügyi szakértőt kérnek fel az igazság kiderítése érdekében, de nem mondtak le az egyéb lehetőségekről sem.

– Ha szeptember végéig nem történik semmi érdemleges, aláírásgyűjtésbe kezdünk. Remélem, minél több hatvani állampolgár ellátja kézjegyével az íveket, ily módon nyomatékosítva, hogy elege van a bűzből, s szeretné, ha a hatóságok megakadályoznák a további kibocsátást – közölte Horváth Richárd, hozzátéve: abban is bíznak, hogy mielőbb megszületik a jogerős ítélet a pernyehányón tevékenykedő cég ügyében. Utóbbira azért van szükség, mert a rekultivációt végző kft. az elsőfokú – a ténykedését korlátozó – határozatot megfellebbezte.

Az eltűnt eszköz városi tulajdonú, de nem őrzött, nem megfigyelt helyszínen volt Fotó: Albert Péter

Szintén a fentiekhez kapcsolódó hír, hogy az önkormányzat vezetése beszélgetésre invitálja az interneten szerveződött „bűzellenes csoport” tagjait.

– A találkozóra augusztus 29-én, szerdán kerül sor, s remélem, számos félreértést, valótlanságot, valamint alaptalan híresztelést sikerül tisztáznunk – jelentette ki Horváth Richárd. – A megjelenteket tájékoztatjuk az eddigi intézkedésekről, s meghallgatjuk a véleményüket tapasztalataikról. Talán ezzel is hozzájárulhatunk a probléma megoldásához.

Az internet közösségi oldalain azonban nem csak építő jellegű párbeszéd alakult ki. Az egyik magánszemély petíciót szerkesztett, amelyben a hatvani és a lőrinci polgármesterek lemondását követeli, mivel a bűz megszüntetése érdekében „semmilyen eredményt nem tudnak felmutatni évek óta”.

A kezdeményezés gazdájának profilja semmilyen információt nem tartalmaz, csupán annyit, hogy 2015-ben csatlakozott a Face­bookhoz. Látható bejegyzéseit a bűzellenes csoporton kívül nem leltük fel, miként nyilvános ismerőseit sem. Lapunk levélben kért tőle interjúlehetőséget, amellyel válasz esetén élni kívánunk.

Petíciójához eddig mindössze ketten csatlakoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában