Istenmezeje

2018.08.29. 14:00

Tűzzel riogatják a vadakat a helyiek: nem csak az állatokat, magukat is kifüstölik lassan

Észak-Hevesben több település kertjeiben is garázdálkodnak a vaddisznók és az őzek. A községek lakosai torkig vannak, hiszen minden terményüket megdézsmálják. Újabban riasztó gyanánt tüzeket raknak esténként.

Barta Katalin

A vadak rengeteg kárt és bosszúságot okoznak a gazdáknak és a lakosságnak is Fotó: Márkus Attila

Tehetetlennek és egyre dühösebbnek érzik magukat az emberek a településen. A környéken már a legtöbben felhagytak a kiskertműveléssel, mivel jóformán minden hasznot lelegelnek a nagyvadak. Több hónapja dézsmálják a kerti kukoricásokat a vaddisznók, őzek és szarvasok a faluban. A helyiek közül néhányan régóta szorgalmazzák, hogy a vadásztársaság lépjen fel határozottabban, s tegyen valamit az állomány gyérítése érdekében.

Korábban csak éjszakánként pusztítottak a kertekben, de mostanában már fényes nappal is felbukkannak, letapossák és megrágják a termést. Próbálkoztak már itt mindennel, hogy elriasszák a vadakat, ám semmi nem állítja meg őket. Legújabban minden este füstölnek a kertek alatt, ám ez is felettébb zavaró a lakosság számára.

A Béke úton élő Szeredi János azt panaszolja, hogy esténként meg lehet fulladni a füsttől.

A vadak rengeteg kárt és bosszúságot okoznak a gazdáknak és a lakosságnak is Fotó: Márkus Attila

– Idős, beteg ember vagyok, három éve műtöttek. Ebben a hőségben alig várjuk a párommal, hogy esténként kinyithassuk az ablakokat és friss levegőt vehessünk. Sajnos egy ideje ez lehetetlen. A falu határában minden este öt-hat helyen égetnek a gazdák, hogy védjék a terményüket, ám ezzel bennünket is kifüstölnek, nem csak az állatokat.

Felhívtuk a település jegyzőjét, Maticska Ritát is, hogy érkezett-e a hivatalba ilyen jellegű bejelentés. Arról tájékoztatott, hogy hivatalos jelzés nem érkezett hozzá, de elképzelhetőnek tartja, hogy valós gondról van szó.

– Tény, hogy a helyi rendeletben a keddi és a pénteki napot jelöltük meg, amikor a kerti hulladékot el lehet égetni, ám ezt feltehetően sokan figyelmen kívül hagyják. A panaszosok egyébként itt a hivatalban jelezhetik a gondot. Ilyen esetekben figyelmeztetjük a lakosságot, hogy tartsák be a szabályokat, s ez általában működik. Az is igaz, hogy a vadak évek óta megkeserítik a gazdálkodók életét. A helyi vadásztársaságnál lehet jelezni a károkat, akik egyezség útján, a saját alapjukból próbálják kompenzálni a gazdákat az őket ért károkért. Tavaly egy esetben folytattunk hatósági eljárást egy ilyen ügyben. Azóta az érintett károsult felhagyott a gazdálkodással.

Nem jobb a helyzet Mátraballán sem, ahol korábban inkább telente jártak be a faluba a vadak, azonban mostanában már évszaktól függetlenül besétálnak a településre, ahol előszeretettel lege­lésznek, tönkretéve ezzel nemcsak a termést, hanem a temetőt is. Dudás Róbert polgármester azt mondja, ők egyeztettek a vadásztársasággal, s abban maradtak, ha a polgármesteri hivatalba kérés érkezik a vadak gyérítésére, akkor az erre kijelölt szakemberek elvégezhetik azt belterületen is, az ide vonatkozó szigorú szabályokat betartva. Erre volt már precedens.

A gond elsődlegesen az, hogy a környékbeli földek magántulajdonba kerültek, és azok jó részét nem művelik. A földalapú támogatást felveszik, ám csupán a kötelező gyomtalanítást végzik el rajtuk. A vadak így egyre kevesebb táplálékot találnak a határban, ezért kénytelenek a lakott részekre bemerészkedni. Tény, hogy az állatok egyre nagyobb károkat okoznak az egész térségben, s emiatt több kiskerttulajdonos hagy fel a földműveléssel.

Van kárenyhítési kötelezettség

Általános szabály, hogy a vadkár miatti eseményeket a jegyzőnek lehet jelenteni. Ha a károsult nem jut egyezségre a vadásztársasággal, akkor ­becslési eljárást lehet kérni, ami illetékköteles, szakértői díja is van. A becslés eredményét vagy elfogadják a felek, vagy nem, utóbbi esetben megszüntetik az eljárást és a károsult a bírósághoz fordulhat. A vadásztársaságoknak kárenyhítési kötelezettségük van, de a feleknek általában nehéz megegyezniük, a vadászok ugyanis sosem tudnak annyit fizetni, mint a tényleges kárérték, továbbá, amennyit a károsultak indokoltnak tartanának. Jogos elvárás, hogy a kár minél nagyobb mértékben megtérüljön. A szakértő mindig átlaghozamot számol az időjárási viszonyokat és hasonló termőföldek termésátlagát figyelembe véve, de természetesen nem tudni, hogy valójában mekkora lett volna az átlagtermés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában