Vécs

2018.08.30. 17:45

Felháborodottan adta vissza az ezer forintos támogatást a Lakatos család

Az országos sajtóhoz fordult, ifj. Lakatos Zsolt, aki elmondása szerint a fia kórházi ápolása miatt anyagi támogatásért fordult a vécsi önkormányzathoz, de a helyhatóság csak hat héttel később és mindössze ezer forintot utalt ki a család számára.

Hliva Éva

Fotó: Ládi László

A község egyik kieső utcájába érkezünk, ott is az utolsó előtti ház az, amelyikben a Lakatos család él. Négy gyermekükkel néhány hónapja költöztek a kis településre, a fiatal apuka azt panaszolja, azért szeretett volna anyagi támogatást kérni, mert a kisfia belelépett az üvegbe.

– Még nincs három hónapja, hogy idejöttünk, Pest mellől költöztünk. A házunkat újítottuk, költözködtünk, eközben munkát kerestem, a feleségem meg a négy gyerekkel itthon volt. Aztán a nyolc éves kisfiam olyan szerencsétlenül lépett bele az üvegbe az egyik nap, hogy meg kellett műteni. Én feküdtem egy hétig vele a fővárosi kórházban! – nyomatékosítja az apa, majd tovább részletezi a történteket. – Ezért ment a párom az önkormányzathoz, hogy segítsenek ki valamennyi összeggel, mert a feljárás, látogatás mind plusz kiadás volt. Az önkormányzathoz én vittem be a kisgyerek zárójelentését, hogy lássák, de csak másfél hónappal később adtak pénzt, akkor is csak egy ezrest – magyarázza ifj. Lakatos Zsolt. – Hát ennyit ér itt egy gyerek, ha meg hatunkra kaptuk a pénzt, akkor itt egy ember kétszáz forintot ér?! – teszi fel a kérdést.

A beszélgetés közben kíváncsi gyermekszemek bukkannak elő, kiderül, hogy a legidősebb csemete 11 éves, majd orgonasíp-szerűen sorakoznak, kilenc-, nyolc- és kétéves. Látszólag a középső gyerek már jól van, cipőben volt most is az udvaron. A családfő elmeséli, hogy szobafestő a szakmája, már talált munkát, de sokat maszekol, amit tud megcsinál a környéken.

A gyerekek Fotó: Ládi László

A polgármester asszony portálunk megkeresésére megerősítette, valóban a lehető legkevesebb összeget, azaz ezer forintot szavazott meg a testület az anya számára, amelyet az apuka a minap vissza is hozott felháborodottan.

– A héten volt testületi ülésünk, támogatást csak akkor tudunk adni, ha azt a képviselők megszavazzák. Az anyuka – aki egyedülállóként jelölte be magát a papíron – írt egy kérelmet az önkormányzathoz, amelyben közölte, hogy a költözés miatt nagy anyagi kiadásaik voltak és élelemre kéri a támogatást – mutatja is közben a polgármester a papírt, majd folytatja. – A család ingyenes étkezést kap, amelyet a mai napig igénybe is vesznek, tehát erre nem kell adnunk. Másrészt épp ezen az ülésen szavaztuk meg, hogy a településen minden iskoláskorú gyermek tízezer forintot kap „iskolakezdési támogatás” címen. Ők három iskolába járó gyermekük után harminc ezer forintot kaptak, valamint az állami segítség, az Erzsébet-utalvány is jár nekik, gyermekenként hatezer ötszáz forint, így azt a huszonhat ezer forintot is most kapták meg – ismerteti Szlovencsák Attilané. Hozzáteszi, hogy az önkormányzattól számos anyagi támogatást kaphatnak az itt élők. Van lakástámogatás, van, akinek a rezsi számláját fizetik ki, de temetésre is adtak már több alkalommal pénzt. Kérdésünkre a település vezetője elárulta azt is, hogy ötmillió nyolcszázezer forintot tud a helyhatóság egy év alatt szociális segélyekre kiutalni. – Véges a saját büdzsénk, hisz július végéig már kettőmillió kétszázezer forintot elköltöttünk, további egymillió kétszázezer forintot még a lakástámogatásokra kell kiadnunk, most az iskolatámogatásokra is utaltunk, és a maradékból még az idősekre is kell gondolnunk, hisz több, mint százhúsz kisnyugdíjból élő ember él a községben – ecseteli.

Fotó: Ládi László

Végül nyomatékosan közli azt is, hogy igyekeznek mindenkinek segíteni, hisz a legutóbbi testületi ülésen is nyolc kérelmet bíráltak el és mindenki kapott támogatást. – A testület tagjaival úgy döntöttünk – mivel nem tehetjük meg, hogy nem támogatjuk a családot –, a legkevesebb összeget ítéljük meg nem titkoltan azért, hogy felhívjuk a figyelmet, hogy aki itt dolgozni akar, az talál munkahelyet! – húzza alá falu vezetője.

Címkék#Vécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában