Szilvásvárad

2018.08.19. 14:05

Így avatták fel Közép-Európa legmodernebb lovas-stadionját – Fotókkal

Majdnem hétmilliárd forintba került a szilvásváradi lovas komplexum, amelyet szombaton este adtak át.

Tóth Balázs

Felavatták az új lovas stadiont Szilvásváradon. A szombat esti ünnepség előtt sajtótájékoztató keretében mutatta be az elmúlt évek beruházásait Dallos Andor, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad vezetője. Beszélt az új fedeles lovardáról, a régi áthelyezéséről, az új felvonulási terület kiépítéséről, valamint a vadonatúj lovas stadionról. Kifejtette, szeretnék, ha Szilvásvárad a lovas oktatás, utazás központja legyen. A gyerekeket prémium lovas táborokban szeretnék megfogni a lovas sportoknak.

Dr. Nagy István agrárminiszter a sajtótájékoztatón kifejtette, Közép-Európa legmodernebb lovas komplexuma épült föl 6,8 milliárd forintért. Szeretnék, ha a tenyésztés és a lovassportok is komolyabb lenne az országban. Ehhez 21. színvonalú infrastruktúrát és kiszolgáló intézményeket akarnak létrehozni, hogy a ló, a lovas és a közönség is jól érezze magát.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón, majd később a megnyitón is bemutatta azt a 3200 éves lószobrocskát, amelyet a régészek a pályák alatt találtak. Ő Szilvinek nevezte el a lovat. Mint mondta, ebből is látszik, hogy a környéken már évezredek óta foglalkoztak lovakkal. A magyarság öröksége a lovas kultúra, hiszen lovas nép vagyunk. Ez nem azt jelenti, hogy ma is mindenkinek tudnia kell lovagolni, hanem a hagyományokban, mesékben, közmondásokban, helynevekben szerepel a ló.

Az avatón Dallos Gyula örökös bajnok magyar díjlovagló történelminek nevezte a világszínvonalú stadion avatását. Szerinte a sport a nemzetet felemelő, egészségben tartó erő, a lovas sportok pedig viselkedésre tanítanak. Úgy véli, a stadion segítheti a tenyésztést és a sportot, valamint a vidék népesség-megtartó erejét is növeli. Bízik abban, hogy sok telt házas eseményt tartanak majd itt, a Magyar Lovasszövetség garanciát vállal arra, hogy nemzeti, nemzetközi és világeseményeket hoz majd ide.

Ünnepi hangulat uralkodott a lovasstadion átadóján Fotó: Czímer Tamás

Dr. Nagy István beszédében azt hangsúlyozta, évszázadokkal, évtizedekkel ezelőtt még az ember is a természet része volt, magától értetődő volt, hogy állatok veszik körül. Irodalmi példákkal hangsúlyozta a lovak fontosságát, megbecsültségét. Kitért a lipicai lovak eredményeire, a Nemzeti Lovasprogramra, a szilvásváradi komplexum mérföldköveire. Hangsúlyozta, az igazi munka most kezdődik annak érdekében, hogy sok siker szülessen.

A négyötöd ház előtt tartott stadionavatón volt gladiátor bemutató, felvonultak az állami ménesek díszfogatai, énekelt Sasvári Sándor, de voltak díjlovasok, magyar és külföldi fogatok, voltizs, lovas karusszel, szabadidomítás, valamint behajtották a lipicai ménest is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában