Heves megye

2018.08.02. 14:00

Kutya meleg: fontos négylábú kedvenceink folyadékpótlása is

A nyári melegben fontos a négylábú kedvencek folyadékpótlása, menedékük biztosítása. Emellett ügyelni kell az ebek szőrzetének ápolására is.   

Sz. K.

Az Állatokat Védjük Együtt Alapítvány elnöke, Társy Diána a Heolnak elmondta, fontos, hogy sohasem, még öt percre se hagyjunk autóban kutyát, de más állatot sem.

Ha valaki mégis azzal szembesül, hogy zárt autóban lát meg egyet, akkor a jogszabályok felhatalmazzák arra az illetőt, hogy betörje a gépkocsi ablakát a jószág életének megóvása érdekében. Emellett értesítsük a rendőrséget, a hatósági állatorvost vagy a menhelyet. A láncra vert állatok esetében, a megfelelő folyadék mellett a menedék biztosítása az elsődleges szempont.

Aki teheti, folyamatosan gondoskodjon kedvence folyadékpótlásáról a nyári forróságban Fotó: Berán Dániel

A 24 éves egri Szabó Bendegúz kutyája napközben jól tűri a kánikulát, szívesen napozik. Viszont a basset hound előszeretettel gázol a patakba vagy az érsekkerti tóba is, ahol lehűtheti felhevült bundáját. Ki így, ki úgy próbálja óvni kedvencét, kell is a fokozott figyelem ilyenkor.

– Négylábú kedvenceink nem képesek izzadni, ezért lihegéssel adják le a hőt. Így rengeteg folyadékot veszítenek. Ha tehetjük, naponta többször ellenőrizzük, hogy kellő mennyiségű, friss ivóvize legyen az állatnak. Ez a lakásban tartott ebekre is érvényes – mondta Társy Diána, hozzátéve: a kutyák szőrzetének ápolására is ügyelni kell.

A kánikulát nemcsak mi, emberek, de az ebek is nehezen viselik. Fokozott figyelem szükséges ilyenkor Fotó: Berán Dániel

– A kutatások azt mutatják, hogy ebben az időszakban sem szükséges tövig lecsupaszítani a hosszú szőrű ebeket, ugyanis a bundájuk általában nyáron hűti, télen pedig fűti őket. Inkább az ápoltságra kell odafigyelni: fésülni kell őket, a halott szőrüket kikefélni, egy normális fazonnyírást végezni.

Kiemelte, soha, öt percre se hagyjunk autóban kutyát, vagy más állatot. Ha valaki mégis ilyet lát, a jogszabályok felhatalmazzák az illetőt, hogy betörje a kocsi ablakát a jószág életének megóvása érdekében. Emellett – tette hozzá Társy Diána – értesítsük a rendőrséget, a hatósági állatorvost vagy a menhelyet.

Az elnök szólt arról is: erkélyre se zárjuk ki kedvencünket.

– Egyrészt fennáll a veszély, hogy az egész balkont beborítja a napsütés, s az is megeshet, hogy kiugrik a kutyus. Egy eb nem feltétlenül tudja, hogy például a nyolcadik emeleten van. Alacsony korlát esetében rátörhet a nagy szabadságérzet, s netán leugorhat – árulta el.

Ne betonon tartsuk a jószágot!

Abban az esetben, ha valaki láncon tartja a kutyát, amelyet a jogszabály is engedélyez, akkor a megfelelő folyadék mellett a menedék biztosítása az elsődleges szempont. Fontos, óvjuk meg az állatot az időjárás káros hatásaitól, a tűző naptól, esőtől, hófúvástól, valamint szükséges a menedék, a víz és a kellő mennyiségű táplálék.

Társy Diána szerint lényeges az is, hogy a gazdák próbálják ne a betonfelületen, aszfalton tartani az állatot, ha tehetik biztosítsanak fapadozatot a kutyusnak, ami nyáron hűti, télen pedig melegíti őt.

Emellett az állattartónak biztosítania kell kutyájának a rendszeres, jól szervezett szabad mozgás lehetőségét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában