eger

2018.08.14. 17:30

Megindító szavak: Gál Tibor ma is vigyáz azokra, akiknek fontos az egri bor

Hatvan éve született a híres borász.

Molnár Helga

– Tibor itt van közöttünk, figyeli sikereinket, botlásainkat, de ő az, aki néhány esztendeje már nem öregszik – mondta Habis László, egri polgármester a Gál Tibor születésének 60. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. Az Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete által szervezett eseményt a borász emlékére tíz esztendeje állított szobornál tartották kedden.

Ismeretes: a nemzetközi hírű szakember 2005 februárjában a Dél-afrikai Köztársaságban egy autóbalesetben vesztette életét.

A városvezető úgy folytatta: Gál Tibor ma is vigyáz azokra, akik számára fontos az egri bor. – Világjáró ember volt, az első olyan magyar borász, aki nemzetközi hírnevet szerzett – fogalmazott Habis László.

– 1998-ban az év borásza lett, 2001-ben a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjét kapta meg. Palackba zárt boraiban ott van tehetsége, igényessége, szeretete, szakmai alázata, amely a szőlőtőkékhez, fahordókhoz, az ódon pincékhez köti – zárta gondolatait a polgármester.

Vasné Ignácz Katalin az Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete elnöke elmondta, tíz évvel ezelőtt hasonló körben álltak itt a szobor avatásán. Szavai szerint Gál Tibor nemzetközi hírű borász, a magyar bor nagykövete volt, a modern magyar borászat megalapozója, az egri borászok vezéregyénisége. Hozzátette: annak idején felkarolta a borászat iránt érdeklődő hölgykoszorút és segítette az egyesület megalakítását 2002-ben, de korai halála megszakította a közös munkát.

Megható szavakkal emlékeztek Gál Tiborra Fotó: Berán Dániel

– Gál Tibor olyan ember volt, akire valóban fel lehetett nézni, és bárhol fordult is meg a világban, mindig megmaradt egrinek – fűzte hozzá az egyesület elnöke.

Simkó Zoltán, az Egri hegyközség elnöke a megemlékezésen kiemelten szólt Gál Tibor külföldi tapasztalatairól, melyekkel ma is segíthetné az egri borvidéket.

Tóth Imre református lelkész áldását követően a család nevében Gál Tiborné Ibolya megköszönte a megjelentek részvételét, a tiszteletet, szeretetet, s a megindító szavakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában