Szarvaskő

2018.08.03. 10:45

Számos legenda övezi a kicsi falu egyik legszebb ékét

Az építést Streimelwöger Mihály vezényelte, a kőfaragást Benkovics Mihály és Ledek Antal végezte, a főoltárkép pedig Balkay Ferenc nevéhez köthető.

Süli K.

A legenda szerint az egri székesegyháznak négy tornya lett volna, ám végül csak kettőt építettek, s a kimaradt kettő árából a szarvaskői templom épülhetett meg – olvasható az objektumról szóló feljegyzésekben. Hogy ez igaz-e vagy sem, az valószínűleg sosem fog kiderülni, ugyanis meglepően kevés dokumentum maradt fent a szarvaskői plébániáról.

A község éke a több száz éves templom Fotó: Márkus Attila

A meglévő iratok szerint már az 1300-as években volt plébánia a faluban, ám templomot először csak az 1700-as években építettek, méghozzá fából. A ma is látható és működő klasszicista stílusú épület 1840 és 1845 között épült, Pyrker János László egri érsek rendelte el az emeltetését.

Az épületet eredetileg körtemplomnak tervezték, ennek 1810-ben el is készültek a tervei, de végül megváltoztatták ezeket. Az elképzelés szerint a körtemplom a Szilvásváradon felépült épülethez lett volna hasonlatos, van, aki úgy tartja, hogy a szarvaskői körtemplom tervei képezték a szilvásváradi objektum terveinek alapját.

Hamarosan megújul az épület

Szabóné Balla Marianna polgármester elárulta, néhány éven belül elkezdődhet a templom rekonstrukciója, az egyházmegye ugyanis az épület rendbehozatalát tervezi. Hozzátette, nagyon örül a döntésnek, mivel saját forrásból a község nem tudná megoldani a felújítást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában