Gyöngyössolymos

2018.09.25. 19:45

Az étteremben ebédelő gyerekek lettek betegek, folyamatban a vizsgálat

Ételmérgezés miatt betegedhettek meg több mint félszázan a gyanú szerint a Nagy Gyula Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói közül. A megyei kormányhivatal vizsgálja az okokat.

Hliva Éva

Iskolások Gyöngyössolymoson. Felnőtt kísérettel mennek a gyerekek a közeli óvodai menzára is Fotó: Czímer Tamás

Épp nagyszünetre csengetnek ki a Nagy Gyula Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. Összesen 325 tanuló jár az oktatási intézménybe. Múlt héten azonban több mint hetvenen hiányoztak a tanítási órákról. Úgy tudjuk, a legtöbben hányással, hasmenéssel, lázas panaszokkal maradtak otthon.

A falu lakói néhányan tudni vélik azt is, hogy a faluban működő étteremben ebédelő gyerekek lettek rosszul. Feckó Ildikó Krisztina épp bölcsődébe tart a gyermekével. Hallott az esetről, azt állítja, attól a koszttól, amelyet az óvoda konyháján főztek, nem lettek rosszul a kicsik. Hozzáteszi, a bölcsisek is onnan esznek és sokan az iskolából is ott ebédelnek.

A helyi posta előtt botlunk bele Fuxreiterné Kovács Tímeába, kiderül, ő épp egy érintett anyuka. A negyedik osztályos fia is a helyi étteremben ebédelt múlt hét kedden és azóta is lábadozik.

– Alig eszik valamit, nagyon gyenge, még a héten sem hiszem, hogy megy iskolába – magyarázza. – A kormányhivataltól is kerestek telefonon, nekik is elmondtam, hogy kedden este lett rosszul a fiam. Még két gyermekem van, de sem ők, sem én nem kaptuk el a kórt. Csak azok betegedtek meg, akik akkor ott ettek. A gyerekem osztályából kilencen lettek rosszul.

Az iskola igazgatója portálunk kérdésére elmondja, múlt héten szerdától kezdődtek a megbetegedések. Csárdás László hozzáteszi, erről egy körlevélben is értesítették a szülőket. A tájékoztatás szerint szeptember 19-én több tanuló hiányzott a tanítási napról, akkor csaknem negyven diák, majd egy nappal később a hiányzók száma tovább nőtt.

Iskolások Gyöngyössolymoson. Felnőtt kísérettel mennek a gyerekek a közeli óvodai menzára is Fotó: Czímer Tamás

Megtudjuk, a 325 ott tanuló gyerek közül majdnem hetvenen étkeznek a helyi étteremben, amelyhez az iskola kísérő tanárt biztosít, de nincsenek szerződésben.

– A szülő választása ez a fajta étkeztetés, ám mivel sokan élnek ezzel a lehetőséggel, az iskola vállalta, hogy felnőtt kíséretében intézi az iskolából az étterembe jutást – tudatja. – A többi gyermek a szemben álló óvoda konyháján ebédel, ahol helyben főzik az ételt. Több diák is akad, akik otthonról csomagolt élelmiszert fogyaszt az oktatási intézményben az erre kijelölt helyiségben.

Megkerestük a helyi éttermet is, bár még nincs vizsgálati eredmény

A borozó és étterem ügyvezetője, Gombos Lászlóné elmondta, nem zárták be a hatóságok az éttermet, a szakemberek ételmintákat vettek, de azoknak még nincs meg az eredménye. A működésüket sem szabályozták, így továbbra is nyitva tartanak és folyamatosak a rendezvényeik is. A Heves Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a Gyöngyösi Járási Hivatal szeptember 19-én értesült arról, hogy Gyöngyössolymoson 35 gyermeket és két felnőttet érint a gyanú szerint élelmiszer eredetű megbetegedés. A szakemberek az élelmiszer-biztonsági vizsgálatokat haladéktalanul megkezdték, melyek keretében ellenőrizték egy helyi étterem konyháját. Az ételminták és a környezetből vett törletminták laboratóriumi vizsgálata folyamatban van.

Az igazgató közli azt is, a hiányzásokat jelentették az Állami Népegészségügyi Szolgálatnak és azóta is folyamatosan küldik a hatóságnak a hiányzó tanulók névsorát. Minden tanteremben, mosdóban fertőtlenítő kézmosószerek állnak a tanulók rendelkezésére és a takarítók naponta többször fertőtlenítő szeres tisztítást végeznek a kilincseken, csapokon, a mosdókban.

– A feltételezés szerint valamilyen szintű ételmérgezés történt, a vizsgálatok a héten hoznak eredményt. A népegészségügyi szolgálat szerint az intézkedéseink megfelelőek. Folyamatosan figyeljük a tanulólétszám alakulását, s elmondható, csökkent a betegek száma. Ám amíg nincs hivatalos álláspont az illetékes hatóságtól, addig nem tudok mondani konkrétumot – fejti ki Csárdás László.

Leves, pörkölt, rétes volt

Sz. Levente nyolcadik osztályos tanuló is a minap jött ismét iskolába, múlt héten lett ő is beteg. Vele és társaival szünetben találkoztunk. A fiatalok elmesélték, sokan voltak rosszul. Levente úgy emlékszik, a múlt keddi menü zellerkrémleves volt, pörkölt szaftos hús és almás rétes vanília szósszal. Kiderült, ő szerdán reggelre lett rosszul, ment a hasa és többször hányt is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában