Szihalom

2018.09.06. 19:55

Csalás ez az egész, vagy pénzszerzés?

Június elején a munkámból hazatérve ezzel fogadott hites feleségem: Mondd csak! Hogyan jártál te Franciaországban úgy, hogy senki nem tud róla? Még te sem. És mi ez a gyorshajtási bírság? Az orrom előtt lobogtatott egy borítékot.

Olvasónktól

Joggal rökönyödik meg az ember, ha olyan levelet kap, mint a szihalmi olvasónk. Képünk csupán illusztráció Fotó: Shutterstock

A levél Párizsból jött. Benne színes papírok. Mind magyar nyelven íródott.Az elsőn tájékoztatnak, hogy 2018. május 2-án hajnali 5 óra 43 perckor Boulogne sur Mer mellett bemértek, mert az autómmal 77 km/óra sebességgel mentem 50 helyett. A rendszám, a típus, a nevem, lakcímem stimmelt. A gyorshajtásom bírságát, ha 46 napon belül befizetem, 90, azon túl 135 euró. Ám, ha nem fizetek és nem is vonom kétségbe a bírságot a megadott időn belül, akkor 375 euró. Forintban: 29 ezer; 43 ezer és 119 ezer.

Kísérőlevélben le kell írnom az indokaimat. Mellékelnem kell a tőlük kapott bírsági értesítés eredeti példányát is. Mindezt együtt ajánlva, tértivevényesen kell feladnom a megadott címre.

Ami gyanús volt: a levél simán csak be volt dobva a postaládánkba, nem ajánlott, nem tértivevényes; egyik lapon sem volt név, aláírás és bélyegző; nem küldték el a fényképet, nem volt megemlítve semmilyen név, telefon, fax, e-mail, akivel, amin fel lehetne venni a kapcsolatot.

Nos, én május 2-án hajnalban valójában itthon éppen a fürdőkádban voltam. Hat harminckor elindultam a munkahelyemre és hét órától dolgoztam, legalább 23 munkatársammal együtt. Egy óra alatt, 5:43-tól 6:45-ig még repülővel sem tudtam volna hazaérni Szihalomra Boulogne-ból.

Mezőkövesden bementem a rendőrkapitányságra, hogy feljelentést tegyek. Odaadtam a levelet. Hat-hét fiatal rendőr vette ki egymás kezéből, nézegette és beszélt szinte egyszerre. Végül elmondták, nagyon gyanús ugyan ez az egész, de eredetinek és hivatalosnak látszanak az iratok. Egyébként a svédek rendszáma majdnem ugyanolyan, mint a miénk, csak ott a három betű és a három szám között nincs kötőjel... Tanácsolták, írjam meg a fellebbezésemet és a választól függően intézkedjek később.

Megírtam, akkor még udvarias hangnemben. Másnap fel is adtam ajánlva, tértivevényesen 2185 forintért. Rokkant vagyok, nekem ez is jelentős kiadás.

Másfél hónap múlva kaptam választ. Magyarul. Sima borítékban, a postaládánkba téve. Fényképet ebben sem küldtek. Rögtön kiderült volna, hogy a fényképen szereplő autó nem is az enyém, mert nem olyan színű és nem is magyar!

Ezt írták: „A felénk kezdeményezett fizetési ­felmentési kérelme után tájékoztatom, hogy kérelmét nem tudom jóváhagyni. Ahhoz, hogy kérelmét kezelni tudjuk, kérjük fogalmazza ezt 76 napon belül újra, a szabálysértési értesítő elküldésének dátumától...”

Azt sem tudják, mi a különbség a svéd és a magyar, esetleg némelyik moldáviai rendszám között! Aki úgy érzi, hogy ő a hunyó, befizeti. Gratulálok Franciaország! Így lehet többlet bevételt szerezni?

Joggal rökönyödik meg az ember, ha olyan levelet kap, mint a szihalmi olvasónk. Képünk csupán illusztráció Fotó: Shutterstock

A mezőkövesdi után a nekünk területileg füzesabonyi kapitányságra mentem. Ők nem merték feljelentésként kezelni, bejelentési jegyzőkönyvet vettek fel, mert lehet, hogy mégis hivatalos bírságlevelet kaptam. Na, ez majd kiderül! Remélem.

Ne csak az adataink fenntartások és kérdezés ­nélküli kiadása legyen az egyetlen kapcsolatuk az Unió tagállamainak rendőrségével!

A tanulság: ne költsön senki egy forintot sem a válaszlevélre, ha tényleg ott sem volt! A legrövidebb időn belül irány a rendőrség. Ne hagyjunk addig békét a zsaruknak, amíg foglalkozni nem kezdenek az ügyünkkel. Hiszen mégiscsak mi fizetjük őket az adónkból. Akkor pedig tényleg szolgáljanak és védjenek! Minket.

Kósa Jenő, Szihalom

Címkék#Szihalom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában