kisköre

2018.09.11. 15:25

Elindul a Kiskörei vízlépcső felújítása

Országszerte 13 milliárd forintot fordítanak vízvédelmi fejlesztésekre.

Sz. K.

Árvízvédelmi és vízpótlási feladatokat ellátó, úgynevezett nagyműtárgyakat korszerűsítenek bruttó 13, 171 milliárd forintból a Dunán, a Tiszán, a Rábán és a Répcén – jelentette be az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója csütörtökön a dunakiliti duzzasztómű közelében. Láng István elmondta, hogy e műtárgyak állapota jelenleg el­hanyagolt, noha nagy szerepük van árvízkor és aszálykor egyaránt. A fejlesztést az Európai Unió 85 százalékkal támogatja, a maradék részt a magyar ­állam biztosítja.

Összesen hét műtárgyat korszerűsítenek 2021. ­október végéig­: a bajai Deák Ferenc-­zsilipet, a dunakiliti duzzasztóművet, a Rábán található ­nicki duzzasztóművet, a ráckevei Duna-ágon található Kvassay-hajózsilipet, a Tiszán lévő, idén 45 éves Kiskörei vízlépcsőt, a Répce folyónál lévő ­góri tározót és a Tiszán található Nyugati-főcsatorna beeresztőzsilipét.

Laczi Zoltán, a Kötivízig sajtóreferense közölte: a Kiskörei vízlépcső felújítása során folytatódhat a műtárgykomplexum rekonstrukciója, melynek során a duzzasztóművön, a hajózsilipen és a ­hullámtéri duzzasztóművön is felújítják a vasbeton felületeket, a fémszerkezeteket, a gépészeti­, s villamos berendezéseket. Részben megújul az üzemi híd útburkolata is. A gépészeti rekonstrukció ezenkívül magában foglalja a hajózsilip berendezéseinek és szerelvényeinek cseréjét, s a hullámtéri duzzasztómű elzárószerkezeteinek felújítását.

Megújulnak az elektromos berendezések, továbbá a projekt része még a duzzasztóművön, a hajózsilipen és a hullámtéri duzzasztóművön ­lévő daruk felújítása, korrózió­védelme is. A beruházás várhatóan 2021. októberében ­fejeződik be.

Címkék#Kisköre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában