Zöldhulladék

2018.09.16. 09:28

Lehet égetni, csak keveset, rövid ideig és füstmentesen

Az őszi hónapok betakarítási munkái indokolttá teszik a zöldhulladékok kezelését.

T. O.

Napjainkban már a kiskertekben, ­háztáji gazdaságokban is egyre többen komposztálnak, de számos településen megoldott az intézményesített szállítás is, ám még mindig számottevő az igény a gaz elégetésére.

Az önkormányzatok vezetői nincsenek ­könnyű helyzetben, hiszen egyfelől figyelemmel kell lenniük a környezetvédelemre, másfelől viszont a lakosság nem kis hányadának az elvárásait is szem előtt kell tartaniuk. A képviselő-testületek úgy próbálnak úrrá lenni a helyzeten, hogy a korábban megszokott, megkötések nélküli égetést igyekeznek korlátok közé szorítani.

A körzetben is akad olyan település – például Lőrinci –, ahol korábban teljesen megtiltották a ­kerti hulladék égetését, majd enyhítettek a helyi rendeleten, s immár bizonyos napokon engedélyezett a tevékenység. Igaz, azzal a megkötéssel, hogy az egészségre ártalmas füstölés továbbra is tilos.

Rózsaszentmártonban a község elöljárói igyekeztek kompromisszumos megoldást ­találni. Ez azt jelenti, hogy a helyi rendeletben leszögezték: az avar és a kerti hulladék megsemmisítése elsősorban komposztálással történhet, ám a nem komposztálható kerti hulladék elégetésére is lehetőség nyílik, de csak márciusban és áprilisban, valamint szeptembertől november végéig.

A jelzett időszakokban pénteken és szombaton reggel 8 órától ­este 6 óráig, szélmentes időben, és legfeljebb egy órán át megengedett a füstölés ­nélküli tevékenység. További szigorítás, hogy egyszerre csupán egy köbméternyi száraz avar lobbantható lángra. Aki nem tartja be a szabályokat, azt a jegyző ötezertől 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújthatja.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában