ludas

2018.09.04. 20:00

Nyolc kisdiák kezdte meg az idei tanévet a ludasi iskolában

Hosszú egyeztetések, felújítások és több, mint tíz év szünet után újra működik a település iskolája.

Hliva Éva

A matematika óra után az olvasókönyvükkel ismerkednek a gyerekek Fotó: Czímer Tamás

Még a festés és az új burkolatok illata is érződik az intézménybe lépve. Az iskola folyosója, az ebédlő, a tantermek a régiek, ám megújultak a színek, a falak, a fények, na és persze a legnagyobb változás a gyerekzsivaj, amely újra betölti a teret. Épp befejeződött az első óra, szünetre készülnek a kicsik. A tanítónéni, mint gondos tyúkanyó sorba állítja az apróságokat és az elsős diákok kézen fogva vonulnak át a folyosón az udvarra. Nincs csengetés és rugalmas az időbeosztás is, hisz nyolc tanuló van jelenleg – árulja el Veres Kamilla. A tanítónő Budapestről ingázik.

– Motivált, hogy egy barátságos, családias faluban kezdhessek el dolgozni és itt megtaláltam, ami számomra fontos. Az itteni értékek egybevágnak a világnézetemmel. Nagyon jó gondolatnak tartom, hogy már nyolc fővel indítanak iskolát, mert ez a személyes, egyéni bánásmód később nagy előnyt jelenthet a gyermekek számára. Az első perctől befogadó és kedves volt velem a közösség – ecseteli a tanító.

Elmondható, hogy a kistelepülésekre inkább jellemző csökkenő gyereklétszám és az iskolabezárások tendenciája itt épp az ellenkezőjét mutatja, hisz’ szinte egy emberként fogott össze a falu, hogy idén szeptembertől kinyithasson az iskola – ezt már a polgármester asszony mondja. Vargáné Csengeri Mónika büszkén jegyzi meg, hogy a közel hétszáz lakosú településük óvodájában az év végére a gyerekek száma elérheti a harminc főt, így az utánpótlás sem lesz gond.

– A növekvő gyermeklétszám és a szülők kérése miatt szerettük volna, ha helyben marad az oktatás, legalábbis az alsó tagozat. Egy 31 millió forintos vidékfejlesztési pályázat nyomán az épület teljes energetikai felújítását végre tudtuk hajtani. Megújult a tetőszerkezet, cserépfedést kapott, modern kazánrendszer váltotta fel a régit, a világítás is megújult és a napelemek is felkerültek a tetőre. Emellett egy akadálymentesített bejárat is megépült – sorolta. Elárulta, hogy a faluban működő szociális szövetkezet tagjai aktívan részt vettek a munkában. Az ajtókat újrafestették, felújították a régi táblákat, felcsiszolták a padlót, valamint a nyáron diákmunkában többen is segítették a tantermek takarítását. – Közös volt a munka, ahogy a siker is! – húzza alá a település vezetője. Megtudom azt is, két tanító délelőtti és délutáni váltásban foglalkozik a gyerekekkel.

A matematika óra után az olvasókönyvükkel ismerkednek a gyerekek Fotó: Czímer Tamás

A tanévnyitón a kisdiákok egy emléklapot kaptak, amelyen névre szóló üzenet állt: „Köszöntünk abból az alkalomból, hogy a Detki Petőfi Sándor Általános Iskola ludasi telephelyének a tanulója lettél”.

Bár olvasni még nem tudnak, szép emlékként őrizhetik, hogy tizenkét év után ők voltak az első „kisfecskék” az intézményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában