nagyréde

2018.09.25. 14:54

Több nagyszabású projekt áll a befejezés előtt

Lakások a fiataloknak, helyi piac, kemence épül, emellett talán felújítják a művházat is.

H. É.

Az Esély Otthon program a fiatalok helyben tartásának támogatására szolgál közel 120 millió forintért a településen.

Markó Anitát, a Molnár József Művelődési Ház vezetőjét, egyben a projekt házigazdáját kérdeztük a részletekről.

– Ez a projekt a lakosságszám megtartására, növelésére irányul – közölte. – Fő célja, hogy a helyi és a beköltöző fiataloknak megfelelő körülményeket teremtsen a községben a letelepüléshez, a családalapításhoz vagy akár új vállalkozás indításához. A megvalósítás tavasszal kezdődött, s az ifjakkal közösen terveztük meg a főbb programelemeket.

Az elkészült terveket a döntéshozók elfogadták, így szeptembertől elkezdődhetett a gyakorlati megvalósítás is. Épp a múlt héten volt egy bejárás, ahol a leendő öt lakást nézhették meg az érdeklődők. A pályázat megvalósítása ütemterv szerint halad, így még ebben az évben beköltözhetnek a támogatott helyiek a felújított új otthonukba. A projekt része továbbá számos képzés és több támogatás is, amelyre még jelentkezhetnek a 16 és 35 év közötti korosztályba tartozó nagyrédeiek.

Bíznak abban, hogy a művelődési ház épületét is pályázati forrásból újíthatják fel Fotó: Czímer Tamás

Megtudtuk azt is, hogy a művelődési ház és a település életét meghatározó fejlesztés, a Fáy-kastély turisztikai és kulturális célú felújítása a másik legnagyobb nyertes projektjük több mint hatvanmillió forintos.

– A kellő anyagi forrás és a kivitelezéshez szükséges engedélyek már rendelkezésre állnak, a munkálatok bármikor elindulhatnak – fogalmazott az intézményvezető. Hozzátette: szintén érinti az intézményt a helyi piac kialakítására elnyert pályázat, hiszen a művelődési ház melletti területen épülne fel.

A falu kemencéje

Még az idén felépül a településen egy szabadtéri, többfunkciós, tetővel fedett közösségi tér is, amely az árusító feladaton kívül rendezvények helyszínéül is szolgálhat. Emellett itt épül majd fel a falu kemencéje is. Markó Anita tudatta, hogy jelenleg elbírálásra vár a művelődési ház belső felújítására beadott pályázatuk, amelynek sikerében nagyon bíznak, hiszen az épület 1956-os építését követően csak kisebb felújításokon esett át.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában