Kápolna

2018.10.04. 20:47

Az állatok védelmét ünnepelték Assisi Szent Ferenc halála napján

Nagyszabású rendezvénnyel emlékezett meg a Macskaárvaház Alapítvány az állatok világnapjáról. Részt vett a korántsem szokványos eseményen a régió több polgármestere, így Horváth Richárd Hatvan, Balázs Zoltán Kompolt, valamint Berecz Kálmán, a macskaárvaháznak otthont adó Kápolna településvezetője.

Sike Sándor

Fát is ültettek az eseményen Fotó: Nemes Róbert

Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Bóday Pál köszöntőjében arról beszélt, hogy a világnapra az alapítványuk egyfajta vallási ünnepként tekint, hiszen az 1226. október 3-áról 4-ére virradó éjszaka elhunyt Assisi Szent Ferenc halálának napjához kötődik, s az 1930-as években nyilvánították ünnepé. A cél nyolcvan esztendővel ezelőtt az volt, hogy visszahozzák a köztudatba azokat az értékeket, amelyeket Assisi Szent Ferenc képviselt.

A kuratóriumi elnök beszédében felidézte az egyik leghíresebb történetet, a gubbiói farkasét. A vad bejárt Gubbióba és pusztította a háziállatokat, ami miatt az emberek meg akarták ölni. Szent Ferenc leállította őket és azt mondta, hogy megkéri a farkast, többé ne bántsa az állatokat, cserébe viszont az emberek kötelesek a farkast táplálékkal ellátni.

Bóday Pál szerint azért is tanulságos ez, mert mára nagyon eltávolodtunk attól a fajta irgalmasságtól, ami a fentebbi példában is megnyilvánul, és amit az igen népszerű szent képviselt. Rámutatott arra, hogy az állatok védelme nem valami liberális, vagy '68-as találmány, hanem nagyon komoly keresztény értéket testesít meg.

- Igen hamar, 2026-ban nyolcszáz éve lesz, hogy elhunyt Assisi Szent Ferenc. Meggyőződésem, hogy ekkorra az állatokhoz való viszonyunkban is paradigmaváltás következik be. Az állatok valódi társaink lesznek – mondta az elnök, aki utalt arra, ahogyan Horváth László országgyűlési képviselő meghonosította a lovasterápiát, úgy szeretné az alapítvány a macskaterápiát meghonosítani.

Fát is ültettek az eseményen Fotó: Nemes Róbert

Az ünnepség további részében a résztvevők egy mini-erdőt ültettek. Ennek apropóján Farkas Pál kertészmérnök úgy fogalmazott: örül annak, hogy fákat ültetnek, mert az az élet alapja.

Horváth Richárd, Hatvan polgármestere azt a tervüket osztotta meg a jelenlevőkkel, hogy városukban, önkéntes alapon, igény szerint bevezetik az állatvédelmi oktatást.

A házigazda település polgármestere, Berecz Kálmán örömét fejezte ki, hogy a Macskaárvaház náluk lelt otthonra. Úgy fogalmazott, a falu élete keresztény hagyományon alapul, s ebbe pontosan beleillik az állatok szeretete és védelme.

Ami pedig a faültetést illeti. A kompolti településvezető, Balázs Zoltán egy tölgyfát, Kücsön Gyula, a sarudi élményfalu megálmodója egy tiszafát, dr. Berecz Mátyás levéltáros Csillag Tamással, az Egri Vitézlő Oskola vezetőjével közösen egy égerfát ültetett.

A számos vendég és támogató között ott volt a rendezvényen a 13 alkalommal magyar bajnoki címet elnyert ökölvívó, Szikora István is.

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában