Bélapátfalva

2018.10.04. 11:30

Egy kemenceépítés érdekében fogtak össze a helybeliek

A Bélapátfalvai Kulturális, Turisztikai és Média Nonprofit Kft. a Gesztenyés Kiállítóház kínálatát szeretné bővíteni a főző-sütőhellyel.

Tóth Balázs

– Arra törekedtünk, hogy egy nyitott közösségi teret hozzunk létre, s az emberek ne csak múzeumként, hanem izgalmas kulturális helyszínként tekintsenek a kiállítóházra – mutatta be a helyet Mezőné Kovács Edit, a társaság igazgatója. – Rendszeresen szervezünk itt programokat minden korosztálynak. Kézműves játszóházak, múzeumpedagógiai foglalkozások, kiállításmegnyitók, zenés nyári estek ugyanúgy lesznek, mint az adventi vásár, a nemrégen nagy sikerrel megrendezett Őszköszöntő zenés pite-parti, amit hagyományteremtő szándékkal indítottunk el.

– Régi nagy álmunk egy kemence építése a kiállítóház udvarán – elevenítette föl a kezdeményezés eredetét Mezőné Kovács Edit. – Ez a kínálat színesítését, gasztronómiai-turisztikai programok rendezését is lehetővé tenné. Azokat a hagyományokat, amelyek a kemencében sütött kenyér, kalács elkészítéséhez, vagy éppen a házi disznótoroshoz kapcsolódnak, kár lenne veszni hagyni. A tűz, a meleg kályha, a kemence mindig is összegyűjtötte az embereket.

A hagyományteremtés, a közösségerősítés szándékával rendezték meg az Őszköszöntő Pite-partit Fotó: Tóth Balázs

Elárulta, szerették volna, ha a terv megvalósulásának az egész közösség a részese lenne, hiszen így még inkább a magukénak érezhetik a megépülő kemencét, és megtapasztalhatják, mire képes az összefogás ereje. Téglajegyeket bocsátottak ki 250 forintért, s minden jegy sorsjegy is, hiszen a Bélkő Nonprofit Kft. támogatása révén kétszemélyes, ötnapos balatoni nyaralást sorsolnak ki a jegyvásárlók között október 15-én.

A városban szeptember 29-én Szüreti Batyus kemencebált szerveztek, aminek a bevétele a kemence építésére szánt összeget növelte. A kezdeményezés soha nem tapasztalt módon mozgatta meg a település lakosságát.

– Mióta a téglajegyek árusítását megkezdtük, egymásnak adják a kilincset a kiállítóházban az emberek. Megosztják velünk az ötleteiket, a kenyér- és kalácsreceptjeiket, felajánlásokat kaptunk kenyérsütő kellékekre – szakajtók, teknők, lapátok – és disznótoros felszerelésekre is. Megtudtuk, hogy rengeteg üveg kell a hőtároló réteghez, s már érkeznek is a kiállítóházba az első adag üvegek – számolt be a tapasztalatokról az ügyvezető.

Mezőné Kovács Edit szerint a környező településekről is sok felajánlást kaptak. Van, aki utalással segítene, de személyes jegyvásárlásra is van lehetőség a Gesztenyés Kiállítóházban.

– Úgy érezzük, ez már nemcsak egy újabb építmény a településen, hanem szimbólum is, jelképe annak, mire képes sok jó ember együtt egy közös cél érdekében. Mert külön-külön csak egy-egy tégla vagyunk, de együtt már lehetünk egy „kemence” is – fejtette ki az ügyvezető, aki megköszönte az eddigi és a jövőbeni hozzájárulásokat.

A tervek szerint a kemencét jövő húsvétkor avatják föl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában