Eger

2018.10.17. 11:30

Telt házzal működik és folyamatos megújulásban hisz az egri zeneiskola

Akár az egri belvárosban sétálva is találkozhatunk a #MERTZENÉLNIJÓ felirattal, amelyen ott van az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola logója. Az intézmény flashmobjai, zenés eseményei pedig rendre ott vannak a megyeszékhely utcáin. Gulyás László igazgatóval beszélgettünk.

Guti Rita

A Farkas Ferenc zeneiskola kollektívája. Fiatalos csapat üzeni: zenélni jó Fotó: Korsós Viktor

Amikor az igazgatót kérdezem, mi ez a matrica a Hibay Károly utcán, a szekrényhez lép és különböző tárgyakat pakol elém, s mindegyiken ott van az iskola logója.

– Egy jól menő cég előbb utóbb branddé válik. Szeretnénk elérni, hogy az egri zeneiskola országosan is az legyen – magyarázta Gulyás László. Az Ipacs Géza által tervezett logó azonban csak a masni a csomagon.

A szakmai munka magas színvonalát tekintik továbbra is a legfontosabbnak az igazgató szavai szerint, ugyanakkor mernek kicsit mások lenni, kilépni a szigorú falak közül, s a fiatalokhoz fiatalosan szólni, a zenetanulást, a muzsikálást élménnyé tenni. S, hogy mit jelent ez? Ott vannak például a Facebookon, az Instagramon, s a hangversenyeiket élőben közvetítik a Youtube-on. Ráadásul már nemcsak gyerekek, hanem huszonéves fiatal felnőttek is tanulnak náluk. Nagyon népszerű a nekik szervezett képzés.

A Farkas Ferenc zeneiskola kollektívája. Fiatalos csapat üzeni: zenélni jó Fotó: Korsós Viktor

– A kollégák elmondják, hogy azért másképp haladnak ezek a fiatalok, mint a kisiskolás gyerekek, de ez a kihívás az ő munkájukat is érdekesebbé teszi, fejlődésre sarkallja őket. Kíváncsian várjuk majd az első szolfézs- és hangszeres vizsgát velük – teszi hozzá.

Az igazgató fontosnak tartja, hogy az iskolában dolgozók egy csapatban, ráadásul jó csapatban érezzék magukat. Ez az egyik oka annak, hogy a korábbi tanári tablót úgy újították meg, hogy a teljes kollektíva rajta legyen, ráadásul egy közös képen.

– Megfiatalodtunk. Egyrészt az élet hozta így, mert több tanár kolléga nyugdíjba ment az elmúlt években, másrészt remélem, én magam is hoztam fiatalos lendületet. Ez persze nem jelenti azt, hogy tudnánk brandet építeni, ha nem lennének szilárd alapok.

Fontosnak tartjuk azt is, amit az előttünk itt dolgozók tettek azért, hogy az Egri Farkas Ferenc Zeneiskolába járni rang legyen – teszi hozzá. – Ugyanakkor azt szeretnénk, ha jól éreznék magukat a gyerekek, amikor délután idejönnek órára.

Ezt hivatott megalapozni az őket üdvözlő tábla is. Bárki, aki betér az épületbe, ott találhatja az üzenetet: Kedves Gyerekek! Szeretettel üdvözlünk benneteket a zeneiskolában. Kívánunk nektek sok örömteli zenei élményt!

Gulyás László azt mondja, ezt azért tartották fontosnak kiírni, mert maga is gyakorló szülőként úgy érzi, az iskolákban gyakran csak a kötelezően teljesítendő dolgokról kapnak listát a családok, s nem mindenütt jut idő arra, hogy a gyerekek lelkével törődjenek. Szeretné, ha a zeneiskola ebben is kivétel lenne.

– Úgy gondolom, egy művészeti iskola, de mondhatnék bármilyen intézményt, akkor működhet jól, ha ott valamennyi dolgozó úgy érzi, része ez egésznek, fontos neki a hely, ahol dolgozik. Csak úgy lehetünk eredményesek, ha együtt haladunk – mutatott rá az iskolavezető.

Az intézmény egyébként nem szorul népszerűsítésre. Jelenleg százszázalékos kihasználtsággal működik, 525 diákjuk van, akik egyre gyakrabban zenélnek az egri belvárosban villámcsődületeken, s a zeneiskola „rovására” volt írható az is a közelmúltban, hogy dobos teret csináltak a Dobó térből. Az Ütős nap nagy tömegeket mozgatott meg, s miután a műsor lement, sokáig nem ürült még ki a tér.

Mi lesz a következő dobás? Erre a kérdésre konkrét válasz nincs, ugyanis az igazgató azt mondja, folyamatosan inspirálódnak, a kollégákkal ötletelnek, törekszenek arra, hogy ne váljanak unalmassá, közel maradjanak a fiatalokhoz. Hitelesen közvetítsék: #MERTZENÉLNIJÓ.

Címkék#zeneiskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában