Markaz

2018.11.16. 11:30

Az ivóvíz és a szennyvízhálózat hiánya is gondot okoz a tópartiaknak, jobb életfeltételeket szeretnének

Nincs használható ivóvíz- és szennyvízhálózat, ezért kénytelenek vagyunk ásványvízzel főzni és imádkozni, hogy jól időzítsük az ülepítők szippantását, mert ha nem, nincs mosogatás, mosás, fürdés. A polgármesteri hivatalban a „majd” és a „mit, miért nem lehet” kezdetű mondatokon kívül mást nem hallunk. Szeretnénk mi is itt a XXI. századhoz felzárkózni – írja egy tóparton élő olvasónk.

Hliva Éva

Évről évre csak ígéreteket kapnak az önkormányzattól – állítja az a helyi lakos, aki elkeseredésében fordult portálunkhoz, személyazonosságát viszont nem szeretné felfedni. Azzal kezdi, hogy a tél beköszöntével egyre több lesz az áramszünet és a vízátemelők akkor bizony nem működnek.

– Nincs iható vizünk és ha az áram is elmegy, akkor semmilyen vizünk sincs. A szennyvíz elszállítása jó néhány hét szünet után most ismét a hivataltól kell kérni. Az úgy működik, ha befizetek 5 ezer forintot, akkor egy héten belül jön a szippantós autó. Nemrég volt egy hónapos kiesés, amikor nem tudott a hivatal azzal, hogy az egyetlen közmunkásuk, aki tudja vezetni a gépjárművet lebetegedett. Ekkor írtam a levelet dühömben, mert akkor már ott tartottunk, hogy fürödni sem mertünk, nehogy kiöntsön az ülepítőnk. Szóval gyerek mellett nagyon nem egyszerű ez – ecseteli a problémákat a lakó.

Hozzáfűzi azt is, hogy tudják, hogy az önkormányzat arra vár, hogy a tóparton életvitelszerűen élők állandó lakcímre jelentkezzenek be.

– Kinek lenne kedve itt lakni állandó lakosként, mikor még a vízvétel is kész tortúra, mert vagy a közkút vagy az ásványvíz a lehetőségünk, továbbá nem lenne postás, aki ide hozná a leveleket. De az mégis nonszensz, hogy 50 százalék bejelentett lakosnak kellene lenni ahhoz, hogy bármit is kérhessünk, amely a faluban élőknek alapból megadatik! Már volt olyan család, aki emiatt beköltözött a faluba. Sokan lakunk itt, több kisgyerekes családdal közös a küzdelmünk és ahogy mi, ők sem akarnak átjelentkezni, amíg nincs változás.

Sokan nemcsak nyaranta járnak ki a tóparti házukhoz, hanem életvitelszerűen ott élnek Fotó: Czímer Tamás

Olvasónk elpanaszolja azt is, hogy a falugyűléseken állandó napirendi pont a tóparti lakosok meghallgatása, de mégsem történik semmi. Kérdésünkre, hogy összefogással, vagy aláírásgyűjtéssel próbálkoztak-e csak legyint:

– Aláírást azért nem gyűjtöttünk – bár tavasszal szó volt már róla – mert mindannyian dolgozunk, mindenkinek kevés az ideje és nem is nagyon reménykedünk már a tíz-tizenöt éve tartó viták utáni változásban.

Az utak állapota a téli időszakhoz képest már jobb. – Az út most még jónak mondható, de a gát felé csak traktorral vagy lánctalpassal érdemes menni. Nyáron, száraz időben porol, mint a veszedelem, ha meg jön az esős időszak, akkor gumicsizma kell még ahhoz is, hogy az autóba be tudjunk szállni. A télről pedig ne beszéljünk. Szóval nagyon kellene nekünk egy élhető tópart és nem csak a magam nevében mondom ezt. A falunak is jobb lenne, a turistáknak is – zárja mondandóját elkeseredetten.

A helyhatóság ismeri a panaszt

– 2013. július elsejével át kellett adni az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt.-nek a komplett ivóvíz-, szennyvízhálózatunkat az elkészült vízjogi létesítési engedélyes tervvel együtt – idézi fel a polgármester. Ez a tópart mindkét oldalán kiépítendő hálózatok előkészített terve volt. Potoczki László hozzátette, hogy a vízműtől akkor azt az ígéretet kapták, ha erre pályázatot írnak ki, akkor ők azt aktualizálják.

– Gyakorlatilag sem a szemétszállításba, sem az ivóvíz, szennyvíz kiépítésébe nincs beleszólásunk. Abszolút jogosnak tartom a panaszokat, az önkormányzat lehetőségeikhez mérten igyekszik is segíteni.

A tóparti körúton a kátyúkat szezon előtt betemették, az aszfaltozáshoz pedig előbb közművesíteni kell. Szavai szerint a pályázatokban kikötés volt, hogy a belterületen élők 50 százalékának plusz egy főnek állandó lakcím kell a fejleszteni kívánt területre. A polgármester szólt arról is, hogy ígéretet kaptak kormányzati segítségre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában