szegregáció

2018.12.17. 17:30

Öt községben küzdhetnek a nyomor ellen Heves megyében

Öt megyénkbeli településen, Tarnaleleszen, Kömlőn, Tiszanánán, Átányban, Mezőtárkányban zajlik az a komplex program, melynek célja a szegregáció felszámolása, a szegénység leküzdése.

Barta Katalin

Az Utassy József Általános Iskola diákjai műsorral köszöntötték a meghívottakat. Fotó: Márkus Attila/Heves Megyei Hírlap

Öt hátrányos helyzetű községben kezdődhet el a Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal elnevezésű, négy évig tartó projekt, amelynek célja, a hátrányos helyzetben, szegregált környezetben élő családok felzárkóztatása, esélyeinek növelése, integrációjuk elősegítése.

Hétfőn Tarnaleleszen a művelődési házban tartottak ünnepélyes projektnyitó rendezvényt, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a program részleteivel.

Az ünnepségen az Utassy József Általános Iskola tehetséges diákjainak műsora után Kovács Béla, a község polgármestere köszöntötte a meghívott vendégeket, köztük Horváth László országgyűlési képviselőt, Szabó Róbertet, a Heves Megyei Közgyűlés elnökét, dr. Pajtók Gábor Heves megyei kormánymegbízottat, illetve a szomszédos községek polgármestereit.

Beszédében hangsúlyozta, a falu életében mérföldkőnek számít a két ütemben megvalósuló, közel négyszáz millió forint pályázati pénzzel támogatott pályázat, amelynek elsődleges célja a mély szegénységben élő családok életkörülményeinek javítása, munkaerőpiaci esélyeinek növelése, illetve a szegregátumban élők elszigeteltségének megszüntetése. A program konzorciumi partnerek bevonásával valósul meg, ami arra is garancia, hogy minden létező szakmai és módszertani segítséget megkap az a száznyolc érintett személy, akik részesei lehetnek a több éves folyamatnak.

A továbbiakban Horváth László, a térség országgyűlési képviselője szólt a kezdetekről. Megemlítette, hogy tavaly egy európai delegáció járt a megyében, akik Tarnaleleszre is ellátogattak, s ott a szegregált Dankó utcában is végigsétáltak. A küldöttség tagjai alig akarták elhinni, hogy egyes családok ilyen nyomorban élnek. Miközben a község az elmúlt években sokat gyarapodott, a szegénységben élők felzárkóztatása csupán részben sikerült. A mostani program nekik kínál esélyt a boldogulásra. A kérdés az, hogy miként lehet a hozott élethátrányokat központi segítséggel csökkenteni. Erre keresik a megoldást az elkövetkező három évben nem csak a községben, hanem Kömlőn, Tiszanánán, Átányban, Mezőszemerén.

Az Utassy József Általános Iskola diákjai műsorral köszöntötték a meghívottakat. Fotó: Márkus Attila/Heves Megyei Hírlap

A honatya utalt arra, hogy az oktatási rendszer hiányosságai nem az elmúlt években keletkeztek, hiszen ő maga, tanárként már a múlt század kilencvenes éveiben megtapasztalta, hogy az ötödikes gyermekek közül sokan se írni, se olvasni nem tudtak. Az elkövetkező években a segítőknek és a segítetteknek együtt kell működniük. A szándék megvan, már csak a képességeket kell tudni kibontakoztatni. – E program kezdetekor jelképesen egy gyertyát gyújtunk, amelynek lángja – reményeink szerint – három évig világít és melegít majd a település szegényebb sorsú embereinek – fogalmazott.

Ezt követően a konzorcium egyik tagja, az Alterego Egyesület vezetője, dr. Pénzes Mariann szólt arról, az ő szerepük az, hogy az érintett családok egészségi helyzetén javítsanak. Ennek érdekében öt alkalommal szerveznek ingyenes szűrőnapokat, illetve tavasszal egy szűrőbusz is érkezik a községbe, ahol szakemberek végeznek ingyenes vizsgálatokat, állapotfelmérést, és segítik a lakosságot az egészségesebb életmód elsajátításában.

Folyamatosan jelen lesznek a hétköznapokban

Káló Norbert, a program szakmai vezetője a részleteket ismertetve kitért arra, hogy fontos cél a felnőttképzés, azaz a nyolc osztályhoz jutás segítése, az OKJ-s képzések megszervezése, a gyermekeknek tanoda működtetése. A projektbe bevont személyek állandó segítséget kapnak öt szociális munkástól, akik folyamatosan jelen lesznek a rászorulók életében, személyre szabott fejlesztéssel, különböző szolgáltatásokkal támogatják a telepen élő családokat. A Csillagpont konténer irodákban minden információhoz hozzájuthatnak, ami a boldogulásukat segíti. Közösségi programokat, a gyermekeknek táborokat szerveznek, s hangsúlyt fektetnek a hagyományok ápolására is. A tervek szerint szociális bérlakásokat is biztosítanak néhány családnak, akik a kezdetektől fogva együttműködnek a programban. Az ünnepségen átadták azt a 300 ezer forint értékű játékcsomagot is, amelyek a gyermekek kompetenciáit fejleszti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában