hanuka

2018.12.10. 14:31

Újraavatás és a fények ünnepe Gyöngyösön

Keresztényekkel és muszlinokkal közösen gyújtottak gyertyát.

H. É.

Több köt össze bennünket, mint ami szétválaszt – hangoztatta többször is a vasárnapi rendezvényen a Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség elnöke. A házigazda Weisz Péter a zsidóság történetéről, szokásairól is szót ejtett az idei hanukai ünnepségen. A Budapesti Zsidó Hitközség elnöke ennek eredetéről beszélt.

– A makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására emlékezünk ezzel az eseménnyel és arra a csodára, hogy a szent hely újraavatására használt mécses egy napra elég olaja nyolc napon át tartotta életben a lángot. A csodáról és tulajdonképpen a győztes harc ünnepéről szól ez a nap – tudatta Ács Tamás.

A nyolc gyertyát ez alkalommal is több vendég lobbantotta lángra. Elsőként a 92 éves Vértes György, aki a hitközösség legidősebb tagja, a nyolcadikat pedig dr. Assani Omar, a gyöngyösi kórház muszlim vallású orvosigazgatója, de a városvezetők mellett evangélikus, római és görög katolikus, baptista felekezet képviselői is gyújtottak egy-egy gyertyát.

Címkék#hanuka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában