Percről percre

2019.01.31. 09:16

Szmrecsányi Lajos nevét viseli az Érsekkert

Új ügyvezetője lehet az Agria Humánnak, az Érsekkertet pedig Szmrecsányi Lajos Érsekkertnek hívják a jövőben. Először ülésezett idén az egri közgyűlés.

Heol

12.44

A közvetítést befejeztük.

12.32

Novemberben döntött a közgyűlés, hogy óvodai focipályát építenének Egerben. Közben kiderült, a Gyermeklánc Tagóvodánál csak fakivágás után lehetne kialakítani a pályát. Ezért inkább az újonnan épülő Pozsonyi úti ovinál építik meg a focipályát.

Mirkóczki Zita kérdi, kezdik építeni a Pozsonyi úti óvodát. Arra is kíváncsi, igaz-e, hogy bezárják a Hibay és a Széchenyi utcai óvodát.

Habis László reagál: a Pozsonyi úti munkaterületet átadták, ha az időjárás engedi, elkezdik a munkát.

– A teljes óvodai hálózat áttekintése előtt állunk, nem csak két új óvodát építünk, hanem háromnál nagyszabású rekonstrukcióba kezdünk. Azon vagyunk, hogy a lehető legjobb körülmények közé kerüljenek a gyerekek.

12.30

Február 22-24. között Egerben rendezik meg a XIV. CMAS Uszonyosúszó Világkupát 500 versenyzőt várnak. A város 2,22 millió forinttal (az uszoda használati díjával) támogatja a rendezvényt.

12.20

Habis László összegez. Nyomatékosítja, az ügy iránti alázattal tette meg az előterjesztést. Emlékeztet: szimbolikus jelentőségűnek gondolja az ügyet. Elfogadja azt a kritikát, hogy nem tettek meg mindent, hogy megismertessék Szmrecsányit, munkáját az egriekkel.

 

A módosító indítványokról szavaznak:

Komlósi Csabáé 6 igen, 11 nem

Mirkóczki Zitáé 6 igen, 11 nem

Földvári Győzőé: 6 igen, 11 nem

Az eredeti előterjesztést 11 igen, 1 nem, 3 tartózkodás mellett elfogadták

12.16

Dr. Kovács Luca idézi az 1919 februárjában megjelent sajtót. Az előterjesztés szerinte tiszteletet állít az érseknek, aki a városnak ajándékozta a kertet.

Földvári Győző szerint méltatlan a vita, nem arról szól, amiről kellene. Azt kéri a képviselőktől, tisztelettel, alázattal kezeljék az ügyet.

12.05

Martonné Adler Ildikó elmondja, nemrégen emlékeztek meg dr. Renn Oszkárról, akinek élethivatása volt, hogy megismertesse Egert, a város történelmét a nagyközönséggel. Sorolja, Szmrecsányi tett az egri fürdőkultúráért, az oktatásért, a város turizmusáért. Az alpolgármester szerint a vita méltatlan a témához, azt kéri, döntsenek nagyvonalúan.

Mirkóczki Zita szerint is méltatlan ez a vita, mert mindenki elismeri, hogy, fontos, amit Szmrecsányi Lajos tett a városért, de szerinte az eljárás helytelen.

Komlósi Csaba megerősíti, senki nem vitatta Szmrecsányi Lajos érdemeit, szerinte a vita arról szól, hogy át kell-e nevezni az Érsekkertet. Őt az zavarja, hogy a folyóson, magánbeszélgetésen más véleményt mondanak a képviselők, mint a teremben.

Kovács Cs. Tamás tartott tőle, de nem lepődött meg, hogy ilyen irányba terelődött a vita.

12.01

Tóth István egyetért azzal, hogy Szmrecsányi Lajos nevét be kellett volna hozni a köztudatba. Szerinte az Érsekkert név kifejezi az előző és a majdani érsekek tiszteletét.

– Az egri lakosok véleményének kikérése nem lenne hibás döntés – fogalmaz óvatosan.

11.59

Csákvári Antal azt mondja, Eszterházyról, Pyrkerről is neveztek el közterületet, s Szmrecsányi is érdemes rá. Emlékeztet, a Klapka utca korábban Szmrecsányi utca volt, ám ha azt az állapotot visszaállítanák, rengeteg adminisztrációval járna az ott lakóknak, ottani cégeknek.

11.50

Bognár Ignác szerint attól jobb nevet, hogy Érsekkert, senki sem tud.

Földvári Győző azt javasolja, Szmrecsányi Lajos kapjon egy emléktáblát az Érsekkertben, de a név ne változzon.

Gál Judit nem érti a vitát. Neki az egyik első dolga volt, hogy elnevezze az óvodát, aminek nem volt neve. Szerinte szó sincs arról, hogy ne vennék figyelembe az egriek véleményét, hanem rá akarják irányítani a figyelmet, hogy voltak, akik mindent megtettek a városért.

11.48

Mirkóczki Zita azt mondja, alázattal fordul az érsek felé, de rajta kívül laknak még itt 50 ezren. Szerintem ha meghozzák a döntést, az nem tisztességes az egri lakosokkal szemben. Ő Szmrecsányi Lajos ligetet javasol az Érsekkertben.

11.42

Kovács Cs. Tamás is támogatandónak találja a javaslatot. Elmondja, Szmrecsányi Lajosról sajnos keveset tudunk, az biztos, hogy viharos időszakban volt érsek, s számos fontos kezdeményezés kötődik nevéhez.

Komlósi Csaba azt mondja, amikor a Szent József forrásról neveztek el parkot, azt mondta az előterjesztő, a dr. Agyagási Dezső Gyógypark nem ment át a köztudatba, ezért hozzák meg a döntést, most meg azt mondják, nem fogják így hívni, de jelképes döntést hoznak. Szerinte az érsekkerti Táncsics Mihály sétányt kellene elnevezni Szmrecsányi Lajosról (módosító indítványt is benyújt). Ő úgy gondolja, az Érsekkert név annyira beleivódott a köztudatba, hogy felesleges bolygatni.

11.35

Bognár Ignác kérdi: a Károlyi Mihály utca nem zavarja-e az előterjesztőket.

Császár Zoltán arra kíváncsi, a Városimázs Bizottság fideszes tagjai miért nem támogatták a javaslatot.

Habis László reagál: az eredeti terv a Szmrecsányi Lajos-kert volt, és a polémia után került napirendre a Szmrecsányi Lajos Érsekkert elnevezés.

A Károlyi Mihály utca átnevezését érzékenyebb kérdésnek tartja a polgármester, ott ugyanis, például ez minden lakónak adminisztrációs feladattal járna, de a társadalmi vitától nem zárkózik el.

Gál Tibor tanácsnok is szót kap. Azt mondja, katolikus városban és családban nőtt fel. Azt gondolja a katolikusok jó szándékúak, Ternyák Csaba érsek javaslata pedig történelemmegmentő szándékkal bír. Úgy hiszi, hogy a Szmrecsányi Lajos Érsekkert javaslat révén nem csorbul az egriek megszokása, és az érsek szándéka is teljesül.

Bátori István elmondja: Szmrecsányi Lajosról kapta nevét a Lajosváros, az ott található templomot ő építtette.

11.32

– Dr. Ternyák Csaba javaslatát, hogy Szmrecsányi Lajosról nevezzük el az Érsekkertet, úgy gondolom kötelességem volt a közgyűlés elé terjeszteni – mondja elöljáróban Habis László, aki szerint egy jelképes gesztusról van szó, mert nem gondolja, hogy valaki azt mondja „elviszem holnap az unokámat a Szmrecsányi Lajos Érsekkertbe”, de azt igen, hogy a hivatalos iratokon ez a név szerepeljen.

– Érdeket úgy gondolom nem sért, hiszen nem érint lakóhelyet, gazdasági társaságot az ügy, nem másról, tiszteletadásról van szó. Nem szeretném, hogy ez pártpolitikai csatározásokba torkolljon – húzza alá.

11.27

Az Érsekkert elnevezéséről szóló előterjesztés következik. Habis László előrebocsátja, az ügy iránti kellő alázattal igyekezett előkészíteni az előterjesztést, különös tekintettel arra, hogy a történelmünk bizonyos időszakai nem mindig kellően ismertek.

– Egy zivataros évszázad történéseit végigtekintve Egerben elgondolkodhatunk, kik voltak a kulcsszereplők, milyen értéket képviseltek. Ha őszinte akarok lenni, magam sem ismerem részleteiben például Jankovits Dezső munkásságát. Vannak azonban történelmi évfordulók, amelyek kapcsán illő egy pillanatra megállni. Közel 100 esztendővel ezelőtt született egy ajándékozási szerződés Szmrecsányi Lajos egri érsek és Jankovits Dezső polgármester aláírásával.

11.21

A tavalyi idegenforgalmi jelentőségű rendezvények támogatásának elszámolásáról szólva Habis László azt mondja, a legfontosabb eredmény, hogy 2010 óta folyamatosan erősödik a város turizmusa. Ma sokkal több vállalkozás foglalkozik megélhetésszerűen turisztikai szolgáltatással, mint korábban.

Program

2018. évi támogatás

(e Ft)

Összbevétel

(e Ft)

Összkiadás

(e Ft)

Látogatottság (fő)

jegy-bevétel

(e Ft)

Eladott jegyek

(db)

1.

Egri Csillag

Weekend

4 000

6 931

5 761

50 000

-

-

2.

Feszt!Eger Fesztivál

15 000

52 970

53 000

10 000

27 970

6 200

3.

Utcazenészek Versenye Egerben

3 500

6 110

6 582

16 700

-

-

4.

Kaláka Fesztivál

6 000

17 904

18 599

12 000

1 904

nincs adat

5.

Egri Bikavér Ünnep

3 000

21 554

21 628

45 000

-

-

6.

Szepesi György Bárzenész Fesztivál

3 000

3 432

3 000

8 000

432

1 200

7.

Agria Nyári Játékok ( Egri Csillagok előadás)

5 000

19 456

24 000

3265

14 456

2950

8.

II. VINO Kóstoló Ünnep Egerben

1 300

5 590

6 139

915

166

833

Összesen:

40800

 

13 igen, 4 tartózkodás

11.20

Szavazás: 17 igen

11.03

Vannak az üzleti logikán túlnyúló javaslatok – fogalmaz Habis László felvezetve az előterjesztést, amely révén egy Deák Ferenc úti ingatlan használatát kapná meg a Talentum 2000 Alapítvány. A szervezet 15 évre kapná meg a rossz állapotú épületet, amelyet fel is újítanak.

Komlósi Csaba szerint ettől jobb célra nem adhatnák oda az épületet, ő támogatja a javaslatot. Császár Zoltán egyetért vele.

Csákvári Antal és Orosz Lászlóné is jelzi: támogatják az ügyet.

Novák Katalin kuratóriumi elnök is szót kap. Elmondja, bár 19 éve működnek Egerben, többnyire gazdagító programokra várták a gyerekeket, az iskolai kötelezettségük után. Szerették volna kiegészíteni az iskolai oktatást, kreatív gondolkodást, logikai problémamegoldást sajátítanak el a gyerekek segítségükkel.

– Most jutottunk el oda, hogy egy olyan szüli összefogás alakult, ami azt kérte, egészítsük ki tevékenységünket, s hozzuk létre a magántanulók iskoláját. A gyerekek nálunk töltik mindennapjaikat magántanulóként, s egy akkreditált iskolában vizsgáznak majd.

10.30

Császár Zoltán azon felvetésére, hogy nem szokványos szerződést kívánnak kötni, Habis László úgy reagál, az EVAT köti a megállapodást, a munkajogi kérdéseket nekik kell lebokszolni.

11 igen, 5 tartózkodás.

10.21

Tóth István szerint az előterjesztő felelőssége is, hogy az előterjesztés alapos legyen, s tartalmazza a pályázatokat, ne kelljen „elzarándokolni” érte.

Semegi Attila büntetésvégrehajtási munkát hoz, hiszen abban a szektorban dolgozott. Azt mondta a bizottságban, morbid a hasonlat, de van párhuzam. Ott a szalag mellett egy fogvatartott, egy civil áll. Hasonló megoldást szeretne a cégénél is, valamint elérni, hogy „ne csak mint elfekvő, működjenek a cég, legyenek motiváltak az emberek” – fogalmaz.

10.08

Habis László szerint a kiválasztás eredményességét, minőségét szerinte nem az dönti el, hogy írnak-e ki pályázatot. Császár Zoltán kérdésére reagálva azt mondja, nem tiszte Derecskei Péter logikáját követni, de az biztos, hogy még mindig a cégnél dolgozik (nem ügyvezető). Pályázata nem felelt meg.

10.07

Semegi Attila kap szót. Azt mondja, a nyilvános adatok alapján járt el.

10.05

Dr. Turcsányi Dániel szerint a rendelet egyértelmű: az ügyvezető személyére a közgyűlés tesz javaslatot, az EVAT nevezi ki. Azt mondja, a Városgondozás, vagy az Agria Humán vezetése olyan komplex feladat, amire érdemes volt pályázatot kiírni.

10.03

Dr. Kovács Luca szerint a képviselőknek megvolt a lehetősége, hogy megismerjék a pályázatokat. Szerinte ezeket a kérdéseket a képviselők a közgyűlésre tartogatják ezeket a kérdéseket, hogy a nyilvánosság előtt azt mondhassák, a hivatal gátolja a munkájukat.

– Azt gondolom, hogy aki meg akarta ismerni a pályázatot, meg is tette – mondja.

9.58

Komlósi Csaba kérdezi, miért nem lehet tudni egyebet, mint a pályázó nevét. Szerinte a jelenlegi megbízott vezető, Marczis Szilvia pályázata jobb.

Mirkóczki Zita kérdi: milyen egységes eljárási rend vonatkozik a cégvezetők kinevezésére, mert van, amit pályáztatnak, van, amit nem. A képviselő szerint a jegyző gátolja a munkájukat, mert a képviselők nem ismerhetik meg a pályázatokat.

Tóth István is arra kíváncsi, miért nem kapják meg a pályázati anyagokat.

Földvári Győző a pályázót kérdezi, járt-e a cégnél.

Császár Zoltán szeretné tudni, Derecskei Péter megbízott vezető miért ment el, s utána miért nyújtott be pályázatot. Azt sem érti, hogy ha elégedettek Marczis Szilvia munkájával, miért nem az ő pályázatát támogatják.

9.50

Az Agria Humán ügyvezetői pályázata a következő napirend. Hat pályázat érkezett, kettőt találtak alkalmasnak, az előterjesztés Semegi Attila Gyulát javasolja a posztra. Habis László elmondja: a pályázó a reggeli rendkívüli bizottsági ülésen is jelen volt.

– A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában jelentős szerepet vállal cég. A munkaerőipaci viszonyok megváltoztak, más a helyzet, mint néhány éve. Ma munkaerőhiány van, nagy kihívás, hogy biztosítani lehessen ezt a foglalkoztatási szintet a cégnél. Közel félezer munkavállaló foglalkoztatására van lehetőség a társaságnál, bár őszintén szólva nem látom, hogy ez reális lehet-e.

9.43

Komlósi Csaba kérdezi, hogy a vármúzeum foglalkoztatási átrendeződésének milyen költségvonzata van. Habis László reagál: ahol nem szerepel szám, az azt jelenti, hogy ott nincs többletköltség.

17 igen

9.39

Önkormányzati intézmények előirányzatának módosítása: Habis László példaként elmondja, a Harlakin Bábszínház 16,6 milliós többletbevételt realizált, de a Gárdonyi színháznál is 2,2 milliós a többletbevétel.

– A Bródy könyvtár az esedékes átköltözéshez kért belső átcsoportosítást, ennek előirányzatosításáról is szól a javaslat.

9.32

A rendőrkapitánytól kérdezhetnek a képviselők. Császár Zoltán fogadási csalásokról kérdez, szeretne tájékoztatást kapni, hogy a focisták hogyan tudták adni-venni a meccseket.

Kovács József úgy reagál: nem az Egri Rendőrkapitányságon folyt a nyomozás.

9.20

Dr. Turcsányi Dániel a Komlósi Csaba által benyújtott 19-es napirendi ponttal kapcsolatban szól. Az előterjesztés arról szól, hogy a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú társaságok vezető ne tegyék lehetővé az akár évi 400 túlórát a dolgozóknak.

Az alpolgármester szerint a benyújtott javaslat nem a munka törvénykönyvéről szól, hanem arról, hogy rosszindulatúan befolyásolják a közvéleményt. Turcsányi doktor szerint a Komlósi javaslata kampányfogás az EP-választásra.

– Azt gondolom, ez vezető tisztségviselői kompetencia, egy operatív irányítási kérdés. A vagyonrendeletünk szerint ez nem közgyűlési hatáskör. Felmerül az a kérdés is, hogy az ellenzéki frakció megkereste-e az intézmény-, cégvezetőket, és a munkavállalókat, mert én igen, s mind azt válaszolták, nem kívánnak élni a lehetőséggel, tehát teljesen okafogyott az előterjesztés.

Az alpolgármester azt kéri, ne tárgyalja a közgyűlés a napirendet. Komlósi kérdezi: reagálhat-e. Dr. Kovács Luca jegyző azt mondja, az alapokmány szerint nincs helye vitának.

Szavaznak: 11 igen, 6 nem – tehát nem tárgyalják az ellenzéki javaslatot.

9.16

Habis László köszönti azokat, akik a közelmúltban névnapjukat ünnepelik: Bognár Ignácot, Csákvári Antalt.

9.10

Habis László Horváth Gyula egykori önkormányzati képviselő, fényképész és Merczel József néhai városatya, a megyei közgyűlés korábbi alelnöke emléke előtt hajt fejet.

9.08

Majd’ mindenki a díszteremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában