nyitok

2019.02.21. 07:00

Ingyenes kurzusok segítenek boldogulni Egerben és Mátraderecskén

Gyakran hangoztatott szlogen, manapság egy életen át tanulni kell, hogy alkalmazkodni tudjunk a változó idők kihívásaihoz. Erre most ingyen is lehetőség van néhány megyénkbeli településen.

Barta Katalin

A mindennapokban használható ismereteket adnak. Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Szűkebb hazánkban Egerben és Mátraderecskén indult el a Nyitok program, amelynek segítségével ingyen tanulhatnak idegen nyelvet, informatikai és egyéb ismereteket a jelentkezők. Az Egri Nyitott Tanulási Központ vezetőjét arra kértünk, tájékoztassa lapunk olvasóit, ki és milyen feltételekkel vehet részt a kurzusokon.

Megtudtuk, hogy a szervezet, a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért (SZETT) hazai viszonylatban az innovatív felnőttképzés úttörője. A Nyitok program keretén belül, 20–30 órás ingyenes képzéseket biztosítanak a 16 és 64 év közti felnőttek részére. Barátságos környezetben, az ország 52 helyszínén, Heves megyében, Egerben és Mátraderecskén is elérhető a kötetlen tanulási lehetőség. A központokban felkészült munkatársak várják a jelentkezőket, akiknek a legmodernebb informatikai eszközök segítségével – okostábla, érintőképernyős notebookok és laptopok mellett interneteléréssel – igyekszenek segíteni a tanulás folyamatában.

A mindennapokban használható ismereteket adnak. Képünk illusztráció

Kérdés természetesen, hogy kiknek érdemes belevágni a kurzusokba. Ujhelyi Nelli szakmai koordinátor szerint mindenkinek ajánlható, de főként azoknak, akik a munkaerőpiacon szeretnének jobban boldogulni.

– Az érdeklődők tanulhatnak nálunk angolul, németül vagy akár oroszul, emellett képezhetik magukat az informatika területén, valamint részt vehetnek kiskereskedelmi, logisztikai, gépipari, turisztikai, építőipari és irodai munka területét érintő kompetenciafejlesztő képzéseken. Mindemellett lehetőség nyílik a mindennapokban használható, innovatív ismeretekre is szert tenni a pénzügyek, a vállalkozásindítás, az önmenedzsment vagy az állampolgári ismeretek terén – tájékoztatott Ujhelyi Nelli.

Megkérdeztük azt is, meddig lehet bekapcsolódni a tanfolyamokba és milyen feltételekkel.

Megtudtuk, hogy a program 2017-ben kezdődött, s 2021. április 30-ig tart. Egyetlen kritérium az, hogy ne vegyen részt nappali képzésben a kurzusra jelentkező. Maga a jelentkezés egy pár percet igénylő regisztrációval történik a Nyitott Tanulási Központokban. Ezt követően a munkatársak felmérik a jelentkező igényeit és összeállítanak egy egyedi tanulási ajánlatot, amely tartalmazza a résztvevő számára ajánlott képzéseket. Innentől a képzés szervezés egy-két hetet vesz igénybe.

A sikeres képzés befejeztével a résztvevők egy Nyitok-tanúsítványt kapnak, amely igazolja a megszerzett kompetenciákat. A program felelősei azt tapasztalják, hogy a kurzusok a folyamatosan változó munkaerőpiaci kihívásokhoz gyorsan alkalmazkodni tudó munkavállalókat segíthetik igazán.

Hogyan lehet jelentkezni?

Maga a jelentkezés egy pár percet igénylő regisztrációval történik a Nyitott Tanulási Központokban. Ezt követően a központ munkatársai felmérik a jelentkező igényeit és összeállítanak egy egyedi tanulási ajánlatot, amely tartalmazza a résztvevő számára javasolt képzéseket. Innentől az oktatásszervezés egy-két hetet vesz igénybe. A kurzusok rövid, 20–30 órásak, melyekből többet is elvégezhetnek az érdeklődők. A sikeres képzés befejeztével, a résztvevők egy Nyitok-tanúsítványt kapnak, amely igazolja a megszerzett kompetenciákat. Mátraderecskén Kiss Tamásnál lehet jelentkezni a Mátyás király utca 19/a címen, illetve a [email protected], vagy a [email protected] e-mail-címen, vagy a 30/799-3316-as telefonszámon.

Egerben a Mecset utca 6. alatt található a központ. Itt a Medve Máriával és Csikiné Jakab Júliával a [email protected], [email protected], illetve a 30/799-3318-as telefonon lehet felvenni a kapcsolatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában