állatvédelem

2019.02.17. 07:00

Összeszedik a kóbor kutyákat Sarudon

Sok településen él szabadon olyan kutyafalka, melynek tagjait nem gondozzák, nem oltják, s nem csippelik őket, csak addig foglalkoznak velük, amíg kicsik.

Szabó Katalin

Gazdátlan ebek csatangolnak a faluban, s többnyire nem barátságosak, támadnak is. Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Vannak olyan ­helyiek, akik abból űznek sportot, hogy a közterületen nevelik a „kedvencüket”. Ezek a jószágok általában lekölykeznek a falu határában, majd falkába állnak össze. Kücsön Gyula, az Élményfalu ­létrehozója a Heolnak elmondta, ez már két éve probléma a telepü­lésen.

– Az én kutyám már többször megsérült. Általában végigrohan a falun, minden kutyust köszönt, de van olyan eb, ami ezt nem ugatással hálálja meg, hanem megtépi. Bárkit megtámadhatnak ezek az állatok. Továbbá ez nem használ a közbiztonságnak, s a közhangulatnak sem – jelentette ki.

Kiemelte, az önkormányzat próbálja megoldani a gondot a gyepmesteri teleppel.

Gazdátlan ebek csatangolnak a faluban, s többnyire nem barátságosak, támadnak is. Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

– Vannak olyanok, akik visszahozzák befogott „házőrzőiket”, s minden ugyanúgy megy tovább, de akadnak olyanok is, akik csippelt, s regisztrált ebeket nevelnek az utcán. Nem lehet kutyával sétálni az úton, hiszen ha kedvencünk elmegy egy bizonyos távolságra, a falkák megtámadják. Előfordul olyan is, hogy az állatok leszedik a kerékpárról a lakosokat. Nem azért fejlesztjük Sarudot, hogy arról legyen híres, itt veszélyes közlekedni a kutyák miatt, hanem hogy értéket találjanak itt az emberek. Nem szeretnénk, ha beruházásaink a kutyák marketingjén dőlnének el – hangsúlyozta.

Elmondta, az Élményfalu szervezésében alakult egy 60–70 tagú közösség, akik összefognak, s megoldást keresnek azokra a problémákra, amikben nem várhatnak külső segítséget.

– A hevesi gyepmester március elején jön a faluba, – ha az önkormányzatnak erre nincs pénze, akkor összedobjuk az összeget rá –, hogy az utcán élő kutyákat összeszedjék. Megpróbáljuk elérni, hogy azokat a gazdákat, akik a szabályokat nem betartva az utcán tartják kutyájukat, büntessék meg, s fizettessék ki velük a díjakat – tette hozzá.

Hangsúlyozta, több állatvédő szervezet – többek között a Szurkolók az állatkínzás ellen nevű mozgalom – is beállt a projektbe, s segítenek azokon a befogott állatokon, amelyeknek nem lesz meg a gazdája. Ezeket az ebeket menhelyeken helyeznénk el, hogy ne altassák el őket, s a befogottakat ivartalanítva hoznánk vissza. Tilcsik István polgármesterrel egyeztetve a jegyző készít az állattartás szabályairól egy hivatalos tájékoztatót, amelyet a begyűjtés előtt – nevelő célzattal – a faluban kiplakátolnak, szétosztanak.

Segítenek a gazdátlan ebeknek is

Kapin Richárd, a Szurkolók az állatkínzás ellen nevű mozgalom alapítótagja ­elmondta, egyre több település ­keresi meg őket az állatvédelemre híva fel a figyelmet. Sarudon most megnézik milyen kutyák élnek az utcán, s megpróbálnak egy országos összefogást életre hívni. Megkérdezik a szervezeteket, hogy ki, melyik kutyán tud segíteni. Volt már ilyen akciójuk korábban is, utoljára Dunavarsányban, ahol négy-öt szervezettel dolgoztak együtt. Akkor 13 kutyát vittek el egy házból, néhány óra alatt szervezték meg az akciót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában