Reflexió

2019.02.28. 14:00

Reakció az ó-szajlai riportunkra: csak közösen tehetünk a változásért

Az ó-szajlai megállt az idő című, február 26-án megjelent riportunkra reagált a község polgármestere is. Sok minden mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy mindenki felelős a saját környezetéért. Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük Vincze Imréné szavait.

HEOL

Az önkormányzat részéről az Ó-Szajlán megállt az idő riportra az alábbiakban szeretnék reagálni, mint a település polgármestere. Azzal kezdeném, hogy nem hálás feladat mindenkinek mindenben megfelelni egy település életében, de az önkormányzat a lehetőségeihez mérten mindig igyekezett helytállni. Sajnos településünk két részből áll: Ó-falu és Újtelep, amelyet a közútkezelő kezelésében lévő két kilométeres közút, ezenkívül 600 méteres kerékpárút köt össze, az utóbbinál az önkormányzat kiépíttette a közvilágítási lámpákat, hogy a nap bármely szakában biztonságosan tudjanak közlekedni lakosaink. Nehéz megfelelni az elvárásoknak, nyilván könnyebb dolgunk lenne, ha egy központi helyünk lenne a településen belül.

A Tarnagyöngye Egyesület Elnöke nem kereste meg az önkormányzatot egy esetben sem, hogy közösen tehessünk az általa felvetett problémák ügyében. Elsősorban az általános iskoláskorú gyermekeink Pétervásárára, Sirokba, Egerbe járnak, élve a szabad iskolaválasztás lehetőségével. Az óvodás korú gyermekek jól felszerelt, modern óvodában fejlődhetnek, szakképzett pedagógusokkal. A bejárásuk a reggeli buszjárattal, hazajutásuk pedig a délutáni buszjárattal megoldott, amennyiben nem szeretnének gyalogolni, vagy kerékpárral közlekedni.

A téli rezsicsökkentéssel kapcsolatban az önkormányzatnak csak közvetítő szerepe volt. Ki kellett jelölni egy vállalkozót, ahol a kiadott, 12 ezer forint értékű tüzelő utalványt az érintett háztartások beválthatják 2019. december 15-ig. A kormányrendelet alapján a fűtőanyag háztartáshoz való eljuttatásának költsége a jogosultat terhelte volna, ám mi úgy állapodtunk meg a vállalkozóval, hogy leszállítja a településünkre a brikettet, hogy a szállítás költsége ne a lakosokat terhelje. Az önkormányzat vállalta a kiosztást is, a többség megköszönte munkánkat. Azok pedig, akik aznap nem tudták elvinni valamely okból, – idős, beteg személyek -, más időpontban szívesen kiszállítottuk.

Ó-Szajlán is elszabadultak a gazdátlan kóbor kutyák. Hamarosan befogják azokat. Fotó: Márkus Attila/Heves Megyei Hírlap

Az Ó-faluban lévő bolt helyisége magántulajdonban van, vállalkozó üzemeltette, bezárása óta pedig nincs jelentkező a további működtetésre. Az Újtelepen két vegyesbolt is működik, ahol lehetőség van bevásárlásra. Munkahelyek most már akadnak, lehetőség is van dolgozni. Több cég különjáratot biztosít a környező településeket is érintve.

Az idős és beteg lakosokról társulási megállapodás alapján az Aranykapu Humán Szolgáltató Központ által gondoskodunk, házi segítségnyújtással, jelzőrendszeres szolgáltatással, kérelemre. Ezen kívül az önkormányzat egy személy foglalkoztatásával segíti őket a bevásárlásban, gyógyszer felíratással és kiváltással.

A kóbor kutyák ügyét folyamatosan kezeljük, ez nemcsak egyedi probléma, több településen gondot okoznak. A régi kultúrház épülete egy alapítvány tulajdonába került, a romos, kezeletlen terület miatt többször tettünk bejelentést a Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályára. Bízunk abban, hogy valamikor intézkednek, mert ez a rész nagyban rontja községünk településképét.

Szajlára is jellemző, hogy sok az üresen álló lakás, azonban örülünk annak, hogy állami segítséggel a jövőben többen megvásárolhatják ezeket.

A testületi ülések nyilvánosak

Elmondható az is, hogy az elmúlt években többen költöztek a faluba a környezeti adottságok, a természet szépsége miatt. Néhányuk felújította ezeket az ingatlanokat, s itt töltik szabadságukat. A képviselő-testületi ülések nyilvánosak, bárki részt vehet rajtuk. Tájékoztató hírlevélben időnként mindenről részletesen informáljuk lakosainkat. Településünkön működik Roma Nemzetiségi Önkormányzat is. Be kell látni minden szajlainak, hogy csak közös összefogással lehet tenni az élhetőbb településért. Jó lenne eljutni odáig, hogy kivétel nélkül mindenki tegyen saját környezetéért, felelősséget vállaljon lakókörnyezete rendben tartásáért. Problémák mindenhol akadnak, de ezeket csak közösen lehet kezelni. Az önkormányzat részéről várjuk továbbra is a segítő szándékú, jóindulatú javaslatokat, és segítséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában