TeSzedd!

2019.03.25. 17:30

Megyeszerte összeszedték azt, amit mások eldobtak

Megyeszerte szinte megszámlálhatatlanul sok helyen szedték a szemetet a hétvégén az önkéntesek a Te Szedd! akcióhoz csatlakozva.

Munkatársainktól

Lelkes társaság jött össze a Berva-völgyi cserkésztábornál, ahol az országos Te Szedd!-akció 313-as számú találkozási pontja volt. A környezetük tisztaságáért tenni akaró önkénteseket Soóvári Bálint, az egri 212. sz. Bornemissza Gergely Cserkészcsapat alapítványi elnöke és Bódi Zsolt, a Felnémetért Lokálpatrióta Egyesület elnöke csapatokra osztotta. A „vízi cserkészek” a víz világnapja kapcsán a Berva patak medrét és partját igyekeztek megtisztítani a szeméttől. Mások a kőbányától indulva a Lesrét út mentén tették rendbe a területet, egy újabb csapatok pedig a Bervai út és a Vadrózsa utca kereszteződésétől a volt Finomszerelvénygyár bejáratáig tartó szakaszt járták végig.

A reggeltől kora délutánig tartó akció során egymás után teltek meg a zsákok, miután önkéntesek lépten-nyomon eldobott műanyag palackokra, kacatokkal teli dobozokra, faágakon lógó nejlon zacskókra, továbbá kisebb-nagyobb szemétkupacra bukkantak. A regisztrált 56 résztvevő végül is 120 zsák különféle hulladékot szedett össze az akció idején.

Az egri polgármesteri hivatal dolgozói is csatlakoztak az akcióhoz, ők szombaton a Lidl-től mögött induló kerékpárút mentén takarítottak, tájékoztatott a városháza sajtóreferense, Zentai László. Húsz hivatali dolgozó és civil önkéntes, köztük Habis László polgármesterrel összesen 85 zsák hulladékot továbbá mintegy öt zsáknak megfelelő mennyiségű, de zsákokba nem tehető anyagot gyűjtött össze. Mindezek mellett a városban még számos helyen tették tisztábbá a környezetet önkéntesek.

Cserkészek tisztították meg a Berva patak medrét és partját Fotó: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Gyöngyösön és a térség szinte összes településén szorgoskodtak a klubok, egyesületek, iskolák, önkormányzati dolgozók csapatai, akik az országos akcióhoz csatlakozva a hétvégén több zsáknyi szemetet gyűjtöttek be. Az Új Utakon Gyöngyöshalászért Egyesület közel száz tagja és önkéntese ötven zsáknyi szemetet szedett össze a község kül- és belterületén pénteken. Pálosvörösmarton a maroknyi csapat a közösségi színtér közvetlen környezetét és a focipálya környékét tette rendbe. Markazon a legifjabb korosztály sem volt rest, a bölcsődések és az óvodások is összefogtak.

– Zöld Óvodaként is kiemelt feladatunk, hogy óvjuk a környezetünket – tudatta Hadobás Andrea, intézményvezető. – Fontos számunkra a környezettudatosság, fenntarthatóság szemléletének tudatosítása, ezért összefogtunk és igyekeztünk Markazt és a környékét tisztává varázsolni – tette hozzá.

A Nagycsaládosok Egyesülete Markaz és Abasár közötti útszakaszon tevékenykedett. Több mint egy tucat zsák telt meg csak arról a területről. Rengeteg eldobott üveget, de még késeket, és szerszámkészletet is leltek – árulták el a tagok.

Gyöngyöspata is képviseltette magát az országos akcióban. Két nap összesen csaknem hetven aktivista húzott kesztyűt és gyűjtött szemetet. A város belterületét és a kivezető utak környezetét is – egészen a megyehatárig – megtisztították – nyilatkozta lapunknak Fáczánné Czéh Kinga, szervező.

Gyöngyösön több szervezet és iskolai csoport is szedte a szemetet. A Kálváriaparti Sport- és Általános Iskola diákjai már nem először csatlakoztak a nagytakarításhoz. Az alsó tagozatosok az iskola területén szedték össze a hulladékokat. A felsősök az intézmény környékén gyűjtötték össze az eldobált dolgokat.

Az észak-hevesi térség számos településén csatlakoztak az akcióhoz. Pétervásárán csaknem 430 önkéntes – köztük diákok, hivatali dolgozók – szántak egy délelőttöt a nagytakarításra. Közel kétszáz zsák szemetet szedtek össze a nap végére. Bükkszéken szombaton reggel a polgármesteri hivatal előtt találkoztak az önkéntesek, akik a településen, és az egri bekötőút mentén gyűjötték össze a télen felgyülemlett szemetet. Zagyva Ferencné polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy idén minden korábbinál több hulladék halmozódott fel a külterületeken. A korábbi lakossági lomtalanítási akciók megszűntével sokan nemcsak szemetet, hanem rossz bútort, háztartási gépeket is a határba vittek ki.

Sirokban több helyszínen, szinte minden korosztály bekapcsolódott a gyűjtésbe. Tuza Gábor polgármester külön köszönetet mondott minden csapatnak. A munkában részt vettek az óvodások, a hivatalok, intézmények dolgozói, a Mátrametál munkatársai is, akik rengeteget hulladékot szedtek össze a Liszkó-völgy előtt valamint Kőkút és Tarnaszentmária között.

Még a bokrok mélyén is szemetet találtak a felnémeti önkéntesek Fotó: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Erdőkövesden civil kezdeményezésre, az Igazvölgy Egyesület tagjai és szimpatizánsai március 30-án 9 órakor kezdik rendbe tenni a büdös-kúti erdészházat, a közelgő szabadtéri rendezvényeik egyik fő helyszínét. Segíteni fűkaszával, vederrel és két segítő kézzel lehet. Céljuk a Tóbaráti Kör és a tó felélesztése.

Szilvásváradon pénteken szerveztek a felnőttek részére szemétszedést, de ezen kívül a múlt hét folyamán az iskolások is gyűjtöttek hulladékot az intézmény környékén, illetve a község belterületén. Az önkormányzat által koordinált akcióban 40-50 ember vett részt, tudtuk meg Szaniszló Lászlótól, Szilvásvárad polgármesterétől.

– Viszonylag kevés hulladékot gyűjtöttünk össze, ez annak köszönhető, hogy frekventált kirándulóhely lévén folyamatosan tisztán tartjuk a közterületeket, illetve a településről kivezető utakat. A hétvégék elmúltával hétfőnként közmunkásaink azzal kezdik a napot, hogy takarítják a település utcáit, a patakot. Nem vészes a helyzet, hiszen rengeteg hulladékgyűjtő edény is van a faluban – mondta a polgármester. Hozzátette, a kivezető utak közül főleg az ózdi szemetes, itt legtöbbször fémdobozokat, PET-palackokat, csokis papírokat, chipses zacskókat találnak szétdobálva. Szerencsére illegális hulladéklerakók már nincsenek, ezek ellen az elmúlt években sokat küzdöttek. Sorompókkal zárták le a veszélyeztetett utakat, ahová így nem lehet bemenni autóval, s lerakni a szemetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában