tiltakozás

2019.03.26. 06:30

Újra központi téma lett Kerecsenden a bűzhelyzet

Akár polgári engedetlenséggel is tiltakozhatnak az emberek.

Barta Katalin

Évek óta téma: a munkahelyekre szükség van, de a falut beborító bűzre nincs Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A napokban rendezett közmeghallgatást szerény érdeklődés kísérte, ám a felszínre bukkanó témák az egész falu lakosságát érzékenyen érintik. Sári László polgármester beszámolt a tavalyi eredményekről és vázolta az idei terveket. Elmondta, hogy a legtöbb önkormányzati intézmény működéséhez nem elegendő az állami fedezet. Az óvoda fenntartásához legalább 27 millió forintot kell pótolnia az önkormányzatnak, de ki kell egészíteni a háziorvosi szolgálat, a házi segítségnyújtás működési költségeit is. Az idei tervek listája rövid.

Folyamatban van a közösségi ház felújítása, amire 42 millió forintot nyert pályázaton a helyhatóság. Itt az emeleti szint beépítésével egy helyen szeretnék megoldani a szociális feladatok intézményi hátterének ellátását. Tervben van az új családi bölcsőde megépítése, amelyhez szintén ­pályázati támogatást remélnek. Kissé elgondolkodtató, hogy a szépen felújított Berekerdő óvodában hosszú évek után egy ideje jelentősen csökkent a beíratott gyermekek száma, így egy csoportot kénytelenek megszüntetni, s feltehetően dolgozóktól is meg kell válniuk. Korábban felmerült az ötlet, hogy itt alkalmas helyen lehetne a bölcsőde, ám a megkérdezett szülők ezt ellenezték.

Ha minden jól alakul, idén a faluban megújulhat négy buszváró, és szeretnék a temetőt körülkeríteni.

A Start munkaprogramban harmincegy személy dolgozik idén, akik gomba- és zöldségtermesztéssel foglalkoznak. A hosszú távú közmunkaprogramban mára mindössze tizenegy foglalkoztatott maradt, ami kevésnek bizonyul a közfeladatok ellátására.

Évek óta téma: a munkahelyekre szükség van, de a falut beborító bűzre nincs Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Eredmény, hogy a falunak ez év végéig főállású háziorvosa lehet, aki jelenleg Tiszanánán is rendel. Amint a hozzászólásokból kiderült, a szolgáltatással nem elégedett a lakosság, mivel a doktor rendre sokat késik, nem tudja tartani a kifüggesztett rendelési időt, s ez nem kis feszültséget szül a várakozó betegek között. Tény, hogy a kétezer lelkes faluban hosszú évek óta nem sikerült kielégítő megoldást találni az egészségügyi alapellátásra.

Többen kifogást emeltek a helyi posta működésével kapcsolatban is. A küldemények jó ideje egyáltalán nem, vagy csak nagy késéssel érkeznek meg, ezért egy egyszerű közüzemi csekket sem tudnak határidőre befizetni. Mivel állami cég rosszul fizetett alkalmazottjairól van szó, kérdés, hogy ezen a területen várható-e minőségi változás.

Felmerült az örökzöld téma, hogy mit lehetne kezdeni az egyre szaporodó kóbor ebekkel. Elhangzott, évente két alkalommal, a szaporodási időszakban gyepmestert bíznak meg a kutyák befogásával, de ez komoly kiadást jelent a helyhatóságnak. A felelőtlen ebtartók elleni szabálysértési eljárást szinte lehetetlen elindítani a jelenlegi szabályok szerint.

A közeli gombaüzem is szóba került. Sokszor felvetették már, hogy nem az üzem megszüntetését szorgalmazzák, hiszen a munkahelyekre szükség lenne, hanem azt, hogy a trágyakeverőt helyezzék máshová, a falutól tisztes távolságra. Egyetértettek abban, hogy a helyzet tűrhetetlen, akár újabb demonstráció is szóba jöhet.

Miért van már megint büdös?

A legutóbbi falufórumon ezt kérdezték a legtöbben. Portálunkon az elmúlt negyed században rengeteg cikkben foglalkoztunk a közeli gombaüzemből áradó bűzzel, ami a komposztkészítés során szabadul a falu lakóira. Közel tíz éve annak, hogy félpályás útlezárással, gázmaszkban tiltakoztak a helyiek a gombabűz ellen. Érdemi változást azóta csupán átmenetileg észleltek, amikor két éve elkészült a milliárdos nagyságrendű beruházás, a zárt komposztálóüzem. Akkor Rácz József, a gombaüzem vezetője azt ígérte, hogy a próbaüzem után végleg megszűnik a szaghatás. Néhány hónapig valóban tisztább lett a levegő, ám az elmúlt fél évben újra orrfacsaró bűzre ébrednek a kerecsendiek, akik a mai napig nemcsak a bűz elszenvedői, hanem a szállítással járó zaj, az ingatlanok elértéktelenedésének, az életminőség romlásának kárvallottjai is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában