hagyomány

2019.04.22. 21:24

Fertálymesterek keresztúton Egerben

A százráncú köpönyegesek tudatosan őrzik a hagyományokat.

P. E.

Fáklyás keresztútra invitálta a polgárokat nagypéntek estéjén az Egri Fertálymesteri Testület. A hagyományos rendezvény arra szolgál, hogy a hívek képletesen végigjárják Jézus szenvedésének állomásait, cipelve a keresztjét. A menet, melybe a százráncú köpönyeget viselő fertálymesterek mellett a városban élők is bekapcsolódtak, a Fájdalmas Anya templomtól a várig haladt. Egy-egy állomásnál megálltak, és imádkozva, elmélkedve azonosultak a Megváltó szenvedésével. A mécsesekkel, fáklyákkal vonulók azt a reményt is hordozták, hogy nagypéntek sötétje után hamarosan elérkezik a feltámadást hozó húsvét fénye.

Az egri fertálymesterek és a helybeliek menetének résztvevőit a várban Csizmadia István, az Egri Főplébánia plébánosa köszöntötte, aki azt kívánta: az ünnepben érezzék át a megváltottság örömét. A megyeszékhely negyedmesterei fontosnak tartják, hogy a konzervatív értékek őrzői legyenek, így az egri fertálymesterség egyedülálló hagyománya nem véletlenül került fel néhány esztendeje a Szellemi Kulturális Örökség országos jegyzékére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában