kedvezményesen visszavásárlás

2019.04.11. 17:30

Most kell dönteni, visszaveszik-e az eszközkezelős házakat

A bedőlt hiteles volt tulajdonos részletekben is fizethet, a közeli rokon csak egy ­összegben. Bérlőként is lehet maradni, csak drágul a díj és nincs örökség sem.

Tóth Balázs

Ezerötszáz Heves megyei család, vagy egyedülálló magánszemély vásárolhatja vissza otthonát a Nemzeti Eszközkezelőtől (NET Zrt.) a következő hónapokban. Március 31-ig 1520 ügyfelüknek postázták az ingatlan visszavásárlására vonatkozó nyilatkozatot. Minden ügyfelünknek, akik a 2018. évi CIII. törvény értelmében élhetnek a visszavásárlás jogával, tehát fizetési kötelezettségüknek eleget tettek, és így határozatlan idejű bérleti szerződéssel rendelkeznek. Közleményük szerint a bérlőknek a megfelelő nyomtatványon a tájékoztató átvételét követő hatvan napon belül kell nyilatkozniuk. Fontos, hogy mindenki meggyőződjön arról, hogy a tértivevényes levelet kézhez kapta. Aki nem nyilatkozik, nem vásárolhatja vissza az ingatlant, és a lakás bérleti díja is megemelkedik.

Egyösszegű, vételárkedvezménnyel történő vásárlás esetén a vételár megegyezik a NET Zrt. által az ingatlanért fizetett korábbi összeggel, csökkentve a bérlő által 2018. december 31-ig megfizetett lakbér összegével. Megyei jogú városban tizenöt százalék, más vidéki városban huszonöt százalék, egyéb településen harmincöt százalék további kedvezmény kérhető. Az egyösszegű kedvezményes ajánlattal a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnek.

Részletvétel választása esetén a jelenlegi bérleti díjnak megfelelő összeg törlesztésére van lehetőség, ez átlagosan havi 11 ezer 160 forint, a részletek megfizetésének határideje nem haladhatja meg a 360 hónapot. A részletek kamatmentesen fizethetők. A tulajdon átruházási szerződés megkötésének és a tulajdonjog bejegyzésének költségét a magyar állam viseli.

Azoknak a bérlőknek is nyilatkozniuk kell, akik úgy döntenek, hogy nem vásárolják vissza az ingatlant és továbbra is bérlők maradnak, változatlan bérleti díj megfizetése mellett. Igaz, visszavásárolni hosszú távon kedvezőbb konstrukció, s akik bérlők maradnak, a későbbiekben nem élhetnek a mostani kedvezménnyel, ha visszavásárolnák otthonukat.

A NET Zrt. Heves megyében 2018. december 31-ig a felajánlott 2089 ingatlanból 1667-et vásárolt meg. Tavaly év végéig hatvanhatan vásárolták vissza lakásukat.

Megyénkben a most kedvezményesen visszavásárolható 1520 ingatlanból tizennyolc településen van legalább húsz visszavehető lakás, családi ház. A legtöbb Egerben (110), illetve Hatvanban (108), ötven–hetven közötti eszközkezelős lakást vásárolhatnak vissza verpeléti, gyöngyösi, füzesabonyi és hevesi lakóik. Sok bedőlt hiteles, a feltételeket teljesítő volt ingatlantulajdonos van Erdőtelken, Lőrinciben, Kerecsenden, Kiskörén, Kálban, Apcon, Bélapátfalván, Petőfibányán, Tarnaörsön, Besenyőtelken, Karácsondon és Ecséden. A fennmaradó 696 ingatlan egyéb településeken helyezkedik el. Az ingatlanok átlagos vételára megyei jogú városok esetében 5,8 millió, vidéki városokban 3,9 millió, egyéb településeken 2,5 millió forint.

A NET Zrt. a kérdéseket telefonon az 1/795-5100-es számon, az [email protected] címen, vagy egri ügyfélszolgálatán, a Deák Ferenc utca 51.-ben várja.

 

Nem mindenki tud élni a lehetőséggel

Az Azenpenzem.hu ­elemzése szerint nem mindenkit húz ki a csávából az ajánlat. Amint ugyanis a visszavásárló nevére kerül az ingatlan (akár részletfizetéssel is), el is indulhat a végrehajtás, ami más tartozásai miatt van érvényben. Lehetséges megoldás ebben, ha közeli hozzátartozó lesz a vásárló, igaz, ő csak egy összegben törleszthet. Másik lehetőség, hogy marad bérlő, de a bérleti díj júliustól a háromszorosára emelkedik, és a család sem örökölheti az ingatlant. A bérlők rokonai akár bankhitelt is igénybe vehetnek. Az Azenpenzem.hu szerint a bankok a Központi Hitelinformációs Rendszerben negatív információval rendelkezőknek nem adnának hitelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában