Vinagora

2019.04.29. 17:06

Újabb aranyakat, ezüstöket nyertek a Heves megyei borászok

A legrangosabb hazai borverseny huszadik évjárata rekordszámú mintát és kimagasló színvonalat hozott.

T. Z.

Ebben az évben összesen 643 érvényes nevezés érkezett a megméretésre, amely jelentősen túlszárnyalja a tavalyit, amikor 13 országból 545 mintát rögzítettek a szervezők. A kiélezett versenyt mutatja, hogy a bírák pontozása után a benevezett borok több mint hatvan százaléka érte el 84 pontot, vagyis az ezüstérmes ponthatárt.

A Nemzetközi Szőlészeti- és Borászati Szervezet (OIV) szigorú előírásai miatt azonban minden főkategóriában csak a minták harminc százaléka részesülhetett éremben – közölték a szervezők hétfőn. Az ennek megfelelően módosított ponthatárok alapján 2019-ben összesen öt nagyarany-, 83 arany-, 111 ezüstérem és 26 különdíjat osztottak ki a versenyen, amelyre ezúttal 17 különböző országból érkeztek minták; közülük négy nagyaranyérem került Magyarországra, egy pedig Ausztráliába. De érkezett még nevezés – ezek közül többen érmet is nyertek – például Romániából, Svájcból, Uruguayból, Brazíliából és Szlovákiából is.

Megyénkből aranyéremben részesült a Besenyei Borház 2012-es Egri Vörös Cuvée-je és a 2014-es Rajnai-Tramini Superiorja. A versenyen ezüstérmmel jutalmazták továbbá az Egri Korona Borház 2014-es Jumurdzsák-Egri Syrah-ját és a Varsányi Pincészet 2018-as #szombat elnevezésű borát.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában