egri vár

2019.05.12. 15:59

Átélhetővé vált a történelem az egri emlékhelyek napján (fotók)

Az emlékhelyek napján az egri várban is gazdag programokat szerveztek.

B. K.

A vitézi élet mindennapjai is megelevenedtek

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Gál Gábor

Délelőtt ünnepi megemlékezéssel kezdődött az esemény a nemzeti emlékhelyet jelképező sztélénél. Ezt követően több lehetőség is kínálkozott az érdeklődők számára. A családi hétpróba során a családok apraja-nagyja együtt élhette át a vitézi élet mindennapjait. A Balassi teremben kézműves-foglalkozások sora, pajzsfestés, fafestés várta a kisebbeket.

A vitézi élet mindennapjai is megelevenedtek Fotó: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

Mítoszok és história – Élő történelem a kazamatában címmel megelevenedtek az Egri csillagok ismert alakjai, akik a könyv mítosza mellett a valós történelmet is bemutatták. Délután egy órától a Fegyvermustra című kiállításra hívták a érdeklődőket, ezután pedig 15 óra 52 perckor eldördült a díszlövés is az 1552-es ostrom hőseinek emlékére.

Szombaton 46 helyszínen rendeztek programokat az emlékhelyek napja alkalmából hazánkban. Ma 17 nemzeti és 49 történelmi emlékhelyet tartanak számon, amelyek műemléki szempontok, s kiemelkedő történelmi szerepük miatt is jelentősek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában