Felmérés

2019.05.20. 07:00

Diétás tanácsadás is segíti a pácienseket az egri kórházban

Új lehetőség az egri kórházban: személyre szabott tanácsadásra jelentkezhetnek be a páciensek. A dietetikusok alaposan felmérik a betegek, fogyni vágyók állapotát.

Szabó Katalin

A gyógyítás és a betegségmegelőzés eredményességéhez hozzájárul a megfelelő táplálkozás, mely az egészséges életmódnak is az alapja. Ehhez a Markhot Ferenc kórház diétás tanácsadással nyújt segítséget. A rendelőintézetben működő diétás szolgálat a kórházi feladatai mellett immár személyre szabottan ad tanácsot, előre egyeztetett időpontban – tájékoztatott Szegedi Erzsébet, a kórház sajtóreferense.

A szakképzett dietetikusok tanácsait kérhetik különféle betegségekben, például inzulinrezisztenciában, a vese, bél, máj betegségeiben, táplálékallergiákban, túlsúly esetén. A kóros soványságban szenvedőknek is segítenek a helyes táplálkozási szokások kialakításában.

Lázár Eszter vezető dietetikus elmondta, a szakrendelő első emeletén található rendelőbe várják a pácienseket. Tanácsadásra előzetes bejelentkezés alapján van lehetőség, mindig délután fél kettő után. Sokszor cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, fogyókúra miatt keresik fel őket, de más problémák is akadnak, ilyen a Crohn-betegség vagy a lisztérzékenység.

Lázár Eszter vezető dietetikus alaposan felméri a beteg állapotát, minden korosztálynál hasznos a tanács Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– A középkorúak kérik a leggyakrabban a tanácsunkat. A vizsgálatban felmérjük a páciens állapotát, tápláltságát, kikérdezzük őket. Felmérjük az étkezési szokásokat, az élet­körülményeket, így személyre szabottan kapnak tanácsot, tájékoztató anyagot. Idősek esetében a hozzátartozót is várjuk. Bátran kérdezhetnek is, egy beteggel 30–60 percet foglalkozunk – mondta.

Sok a kalciumhiányos gyermek

Az elmúlt években ugyan megtorpant a magyar gyerekek körében a túlsúlyosak és elhízottak aránya, de minden harmadik 10 év körüli fiatalnál kritikusan alacsony a csontok növekedéséért felelős kalcium bevitele. Negyedüknél pedig a zöldség- és gyümölcsfogyasztás is elmarad az ideális mennyiségtől – derült ki a Danone és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége felméréseiből.

A hatékony korai edukációval komoly eredményeket lehet elérni a táplálkozási szokások javításában, a krónikus betegségek megelőzésében. Idén olyan mintaétrendeket állítottak össze a sportoló és mérsékelt fizikai aktivitással bíró gyerekeknek, amelyekkel optimálisan biztosíthatják a megfelelő tápanyagbevitelt.

(A következő telefonszámokon kérjenek időpontot: 36/411-444 2903-as mellék, mobil: 70/491-1537. Személyesen reggel fél 8 és fél 9 között a 119-es rendelőben.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában