Vetni, ültetni, aratni szeretnének

2019.05.06. 11:30

Iskolások, óvodások tanulnak kertészkedni Heves megyében

Megyénkben egyre több helyen művelnek óvoda- és iskolakertek. A pedagógusok szerint ez segíti a gyermekek személyiségfejlődését. A munkába sok helyen a szülők is bekapcsolódnak.

Barta Katalin

Iskolások, óvodások tanulnak kertészkedni Heves megyében

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Megyénkben egyre több oktatási intézmény kapcsolódik be az iskolakert, óvodakert programba. A tapasztalatok jók, s egyre több pályázat segíti a kezdeményezést.

Egerben a Tinódi Sebestyén Általános Iskolában már az előző években is műveltek egy kisebb parcellát az iskolaudvaron. Ide többnyire fűszernövényeket ültettek. Idén azonban sikerrel pályáztak az Iskolakert, illetve a Menő Menza projektekre is, ami újabb fordulatot jelent a kertészkedésben. Rázsi Botond, az intézmény igazgatója elmondta, a napokban láttak hozzá a terület bővítéséhez. Ehhez negyven négyzetméternyi felületen készítik elő a talajt a műveléshez. Gazdag humuszréteget képeznek, s kezdődhet a vetés, a palántázás.

Iskolások, óvodások tanulnak kertészkedni Heves megyében
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A közös gondolkodásban a szülők is részt vettek, április közepén megbeszélésen egyeztették, mi lenne a legoptimálisabb megoldás. A sikeres pályázatok révén vetőmagokhoz, szerszámokhoz jutnak hozzá, s a két projektfelelős kolléga továbbképzésen is részt vesz. Kérdés, hogy mi lesz a bevetett kertrésszel a nyári szünetben. Az igazgató tájékoztatása szerint ez nem jelenthet problémát. Az iskolába túlnyomórészt az Északi-lakótelepen élő gyermekek járnak, akiknek a nyári szünetben arra is jut idejük, hogy öntözzék s gyomtalanítsák a kertet. Ez nem csak hasznos időtöltés, hanem egyfajta motiváció is lehet számukra.

Sirokban az Országh Kristóf Általános Iskolában négy évvel ezelőtt pályázati segítséggel alakítottak ki egy kis iskolakertet, amely azonnal népszerűvé vált a diákok körében. Kovátsné Tornay Gabriella, iskolaigazgató érdeklődésünkre elmondta: otthonosabb légkört teremtettek a program elindításával, amelynek köszönhetően várhatóan a felnövekvő gyermekek is humánusabb felnőtté válhatnak. A kert lehetőséget ad a környezetet védő, természetbarát szokások kialakítására és gyakorlására. A jövő nemzedékének egészsége függ attól, hogy a diákok milyen élelmiszereket fogyasztanak.

Sirokban is vallják, az egészséges életmódra nevelés jó esetben már az óvodában kezdődik, majd az iskolában folytatódik. Idén a Kölyökvár óvoda is bekapcsolódott a három évet felölelő ovikert programba. A negyven négyzetméternyi területet egy helybeli szántotta fel, s napokon belül a palántázás is megkezdődhet. A TOP-os területfejlesztési pályázat révén az ágyások előkészítésétől a betakarításig évről-évre sok szakmai segítséget kapnak, és új eszközöket, szerszámokat is biztosítanak a gyerekeknek.

Mátraderecskén a Szivárvány óvodában évek óta sikerrel zajlik a program. Itt az intézménnyel szemközti, kijelölt kis földterületen már elvetették a kicsik a vetőmagvakat. Természetesen az elkövetkező hetekben, hónapokban nyomon követik a növények fejlődését. Maguk gondozzák a kertet, majd a betakarított termésből közösen készítik és fogyasztják el a salátákat.

Sokat tanul belőle a gyermek, ha saját maga ülteti el például a salátát, paradicsomot, neveli a palántáját, amit később kiültetve gondoz, majd termését betakarítva salátát vagy szendvicset készít, erősítik meg a pedagógusok. A munkája révén új ismeretek sorával gazdagodik: az ültetés, locsolás közben a száraz, vagy nedves talajt tapintja, figyelheti a növény növekedését, gyomot írt körülötte, figyeli virágzását, termését. Talán megsejt valamit a természet nagy körforgásából is.

Egyre több oviban is „kertelnek”

Az óvodai, iskolai nevelés példateremtő ereje nagy, a gyermekek személyiségét egy életre befolyásolja. Ezt vallja Stiller Tamás, aki néhány évvel ezelőtt indította el ovi-kert programját, amelyhez egyre többen csatlakoznak. A kertészkedni vágyó óvodák idén is palántákat és szerszámokat nyerhetnek. Stiller Tamás az Ovikert Program ötletgazdája érdeklődésünkre elmondta, hogy az idei évet már 17 település, 27 óvodájával kezdik, de várják azok jelentkezését is, akik még örömmel vennének részt a programban. A megyei értéktáras kezdeményezés palántákkal és szerszámokkal támogatja a kertészkedni vágyó óvodákat. Eddig Eger, Andornaktálya, Füzesabony, Sarud, Poroszló, Nagyút, Ludas, Abasár, Pálosvörösmart, Nagyréde, Gyöngyöspata, Mátraszentimre, Mátraballa, Mátraderecske, Sirok, Szilvásvárad, Balaton község csatlakoztak a kezdeményezéshez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában