ivóvíz

2019.05.09. 07:00

Ólmos víz: több mint 18 ezer lakás lehet érintett Heves megyében

Az 1945 előtt épített lakóházak lakóit érintheti a probléma, ami szerint az elöregedett vezetékhálózatokban magasabb ólomtartalmú ivóvízre bukkanhatunk. Megkérdeztük az Észak-magyarországi Regionális Vízművek ZRt.-t (Érv Zrt.) a Heves Megyei Vízmű ZRt.-t és kormányhivatalt is, milyen a víz minősége szűkebb hazánkban, van-e okunk aggódni.

Molnár Helga

Forrás: Shutterstock

Általánosságban megfogalmazható, országunkban az ivóvíz megfelel az európai uniós szabályoknak. Hazánkban a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött alapvető elem, a víziközmű-szolgáltatók az előírt kritériumok alapján, naponta felügyelik az ivóvizet – jegyzi közleményében az Érv Zrt. Tette ezt azért, mert a napokban több hazai sajtóorgánumban jelent meg a hír, hogy a vízminták ötödében mértek magas ólomtartalmat. Hozzátették, az általuk szolgáltatott ivóvizek optimális arányban tartalmazzák a szervezet számára szükséges ásványi anyagokat és nyomelemeket, és szigorú szabályok alapján kontrollálják a minőségét, így bátran ajánlják fogyasztását.

– Akkreditált laboratóriumainkban a hatósági előírásoknak megfelelően folyamatos, ütemezett mintavétellel monitorozzuk a hálózatba táplált víz minőségét. Ellenőrzéseink mérési adatait rendszeresen elküldjük az érintett ellenőrző szerveknek – írják. Közlik továbbá, hogy a szolgáltatók a vízmérőig felelősek az ivóvíz minőségéért, a belső hálózatot a fogyasztó köteles karbantartani és gondozni. Az ÉRV. Zrt. szolgáltatási területén jellemzően nincsenek ólomvezetékek. A régebbi építésű ingatlanok belső hálózatában azonban előfordulhatnak olyan elöregedett vezetékszakaszok, melyek a vízminőség szempontból gondot jelenthetnek. Ezt erősítette meg a kormányhivatal is, tájékoztatásuk szerint a csapvíz esetleges ólom tartalmának fő forrásai azok az épületeken belüli belső vízhálózatok ólomcsövei, melyek a régen épült lakások belső ivóvíz-hálózatában helyenként akár még ma is megtalálhatók.

– Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a Nyitott Laboratórium program keretében bárki ingyenesen megvizsgáltathatja a csapvizét. Mintavételi csomagok a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályain, illetve a járási hivatalok népegészségügyi osztályain kérhetők – teszi hozzá a Heves Megyei Kormányhivatal.

A Heves Megyei Vízmű hasonló álláspontot képvisel. Kérdésünkre azt válaszolják, szolgáltatási területükön elhanyagolható az ólomvezetékek előfordulása.

– Utcai gerincvezeték egyáltalán nem, házi bekötővezeték is csak nagyon kis számban fordul elő – hangsúlyozzák. – A korrekt tájékoztatás érdekében: amikor a víz ólomtartalmáról beszélünk, külön kell választani a szolgáltatási ponton átadott vízben lévő ólomkoncentrációt, a régi, ólomcsővel szerelt belső hálózaton mért vizsgálati eredménytől. Tapasztalataink azt mutatják, hogy az 50-80 éve épült ólomvezetékek belső falán hosszú évtizedek alatt kialakult belső vízkőréteg szinte kizárja, hogy az ólom vízzel érintkezzen

Kiemelik: a társaság az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett a rendszerben lévő ólomcsövek kiváltására.

– A vízmérőaknában hozzáférhető ólom kötőcsövek kiváltása szinte teljes körűen megvalósult, a még föld alatt meglévő vezetékek cseréjét folyamatosan végezzük – fogalmaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában