Gyógyítás

2019.05.09. 17:30

Újra megnyithatják a mátraderecskei Kincses Fürdőt

Gyógygáz, gyógyvizek és remek klíma. Ezen adottságok alapján minősítették gyógyhellyé a települést. Már csak egy fürdő hiányzik. Most úgy tűnik, erre is lesz megoldás. Ha minden jól megy, újranyithat a hajdani Kincses.

Barta Katalin

Szép ­jövő előtt áll a település. Az itt élők reményei szerint néhány év alatt Észak-Magyarország érrehabilitációs központjává válhat. – Ki kell használnunk azt az adottságot, hogy a környéken – hazánkban egyedülálló módon – négy természeti tényező is a gyógyítás szolgálatába áll. A faluban kitűnő gyógyvizek is találhatók, a következő évekre szóló terveink szerint erre is építhetünk turisztikai vonzerőt. A klimatikus viszonyok kimondottan ideálisak. Az infrastrukturális feltételek is adottak, sőt, nem mondhatunk le a Kincses Fürdőről sem, amelynek működéséhez új kút fúrására van szükség – nyilatkozta portálunknak két éve Forgó Gábor polgármester annak kapcsán, hogy hivatalosan is gyógyhellyé nyilvánították a települést.

Most felcsillant a remény, hogy az évek óta zárva tartó Kincses Fürdő is megújulhat. A Nemzeti Turisztikai Ügynökség már befogadta a község egyedi pályázatát annak felújítására, s újranyitására. Ha zöld utat kap a fejlesztés, 2021-ig több mint egymilliárd forintból épülhet meg az új komplexum.

A családias hangulatú Kincses Fürdő a helyiek és környékben élők kedvelt pihenőhelye volt Fotó: beküldött

Pár évvel ezelőtt közmunkások bevonásával újították fel a retró hangulatú Kincses Fürdőt a településen, s ideiglenesen működött is egy ideig. A helyiek, a Mofettában gyógyuló betegek, s a környékbeliek mindannyian örültek. Az önkormányzati tulajdonú komplexum csak a nyári hónapokban üzemelt, ám pár hónap alatt is szép bevételt hozott a falunak, amit önerőként további pályázatokra fordíthattak. Aztán néhány év elteltével a szezon végére meghibásodott a medencéket tápláló kút. – Sajnos a kútban lévő cső tönkrement, így nem tudtunk megfelelő mennyiségű vizet a felszínre hozni – magyarázza a község első embere.

– Az 1968-ban lefektetett csövezés nem termálkútra készült, és végül teljesen felmondta a szolgálatot, több helyen kilyukadt, szétcsúszott, dugók képződtek. A vízbázisunk nagy, s az 1010 méteren lévő talpazatnál 40,5 fokos a víz hőmérséklete. Ahhoz, hogy ezt felszínre hozhassuk, egy új termálkút fúrására van szükség, amely azonban több száz milliós tétel, ennyit egyedül nem tudunk előteremteni. Ilyen kis strandokra európai uniós pályázatot sem írnak ki, tehát más megoldás után kellett néznünk. A Nemzeti Turisztikai Ügynökséggel tárgyalva arra jutottunk, hogy a helyi gyógytényezők ismeretében indokolt a fürdő felújítása. Befogadták pályázatunkat, van remény arra, hogy a forrásokhoz hozzájutunk. Egy dologhoz ragaszkodunk, a természeti kincseink maradjanak önkormányzati tulajdonban – összegzi Forgó Gábor. Amíg a családias fürdő működött, a közelében négyszáz kis nyaraló épült. A fürdő bezárásával egyre többen adták el ezen ingatlanjaikat.

Az üdülőtulajdonosok is jól járhatnak

A hivatalos gyógyhellyé nyilvánítás újabb lendületet adott a helyi gyógyturizmusnak. Ez nem véletlen, hiszen néhány helyen ugyan gyógyítanak szén-dioxiddal, azok azonban mesterségesen létrehozott gázok.

Mivel hazánkban jelenleg több mint egymillió érproblémával küzdő beteget tartanak nyilván, a mátraderecskei mofetta kezelései számukra sok esetben igazi megváltást jelentenek, mivel rendkívül hatásosak. Az egészségügyi komplexum­ban ma már magas színvonalú gyógyászati tevékenységet folytatnak. A betegek nagy örömére néhány éve a társadalombiztosítás is támogatja a kúrákat, amelyeket egyelőre a szakorvosok írhatnak fel.

A gyógyvizes fürdőkúrával, ivókúrával kiegészítve tovább javulhat a gyógyulás esélye. Az épülő új fürdő híre, reménye a helyi eladó ingatlanokat is kelendőbbé teheti. Néhány éven belül az egykori nyaralók új gazdára találhatnak, s igazi pezsgő élet alakulhat ki a termálvizes strand környékén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában