templom

2019.06.16. 18:12

Az egri érsek áldotta meg Tófalu felújított templomát

Szentháromság vasárnapján búcsúi szentmise keretében áldotta meg a település felújított katolikus templomát az Egri Főegyházmegye érseke, dr. Ternyák Csaba.

S. S.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Márkus Attila

A június 16-i eseményen a római katolikus közösséghez tartozó falubelieken túl ott láttunk a szertartáson több közéleti szereplőt, így Horváth Lászlót, a térség országgyűlési képviselőjét, illetve Herman István korábbi honatyát, vagy a szomszédos Aldebrő polgármesterét, Wingendorf Jánost.

A Heol a szentmisét megelőzően megkérdezett több helybelit, akik egyöntetűen örültek annak, hogy a hívők közössége mostantól egy igazán megszépült templomban gyakorolhatja a vallását. Érdeklődésünkre elmondták, hogy 1945-ben a németek felrobbantották az épületet, amit Tarnai Béla akkori kántor irányításával építettek újjá 1949-ben.

 

Az általunk megszólítottak közül Várkonyi Ervinné, a Tófaluért Alapítvány kuratóriumának tagja például büszkén említette, hogy az ő szülei voltak azok, akik az újjáépített templomban először esküdtek. Orosz Tiborné arra emlékezett, hogy a háború után a nagyszülei is azon helybeliek közé tartoztak, akik elkezdték az újjáépítést két kézzel, lóval szekérrel. A szentháromságot ábrázoló oltárképet is egy tófalusi művészember festette. Oroszné tudomása szerint most kaptak először külső segítséget a felújításhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában