csendháborítás

2019.06.14. 14:00

Hajnali flexelés, késő esti fűnyírás – mit tehetünk ha túl zajos a szomszéd?

Megnéztük, hogy ki mit tehet a zajos szomszéd ellen, ha fogytán a türelme. A legbékésebb megoldás, ha udvariasan kompromisszumra törekszünk. Van, ahol rendeletben szabályozzák az együttélés szabályait.

Barta Katalin

Több olvasónk is jelezte, hogy a nyár beköszöntével egyre zavaróbb, hogy a kertszomszédok a hétvégére időzítik a fűnyírást, barkácsolást. Éjjel-nappal zúgnak a gépek, s előfordul, hogy a korán kelő szomszéd előszeretettel nyúl a flexhez is.

Megnéztük, hogy ki mit tehet, ha fogytán a türelme. A társas együttélés legfőbb szabályait a Polgári törvénykönyvben találjuk, de más jogszabályok, s néhány településen helyi rendeletek is megfogalmazzák, kinek, mikor és hogyan kell viselkednie, illetve, ha ezt nem teszi, akkor az milyen jogkövetkezményekkel jár.

Lényeges, hogy a csendháborítás szabálysértése nincs időponthoz kötve, az bármikor és bármilyen módon elkövethető. A szabálysértésekről szóló törvény szerint, aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz – ami alkalmas mások nyugalmának, a természeti vagy a védett természeti érték zavarására –, az szabálysértést követ el.

Ekkor a rendőrség köteles intézkedni, azaz a bejelentés után járőrt küldeni. Ha a felszólítást követően a szabálysértést tovább folytatják és ismételt bejelentést tesznek, akkor elő is állíthatók az elkövetők. Ha bizonyítani akarjuk igazunkat, érdemes dokumentálni hang- vagy videófelvételekkel a csendháborítást, többen is összefoghatunk a környéken, s egy időben tehetünk bejelentést.

Általában felújítási munkákat és zeneoktatást, gyakorlást munkaidőben lehet végezni, hangos háztartási gépeket este 8-ig, 9-ig lehet használni, de van, ahol hétköznap ebédidőben le kell állni a hangos felújítási munkákkal. Előfordul, hogy a lakók többségi beleegyezésére van szükség a hosszú távon kellemetlenséget okozó tevékenységekhez, mint a zene- és táncgyakorlás.

Egerben például lakossági igény a motoros kerti gépek által keltett zajhatások korlátozása, ezért a megyeszékhelyen munkanapokon este hét és reggel hét óra között, míg hétvégén délután egytől másnap reggel kilencig lehetőleg tartózkodni kell a géppel végzett kerti munkáktól. A polgármesteri hivatal elérhetőségein írásban a jegyzőnek címezve, ügyfélfogadási időben személyesen, a 80/200-882-es telefonszámon vagy az [email protected] e-mail-címen lehet bejelentést tenni. A hivatal csak konkrét ügyben tud eljárni, így a bejelentésnek tartalmaznia kell az elkövető személyét, az ügy leírását – hol, mikor, milyen körülmények között történt –, a bizonyítékokat, amelyek segítik a döntéshozatalt.

Több kisebb település jegyzőjét is megkérdeztük, létezik-e helyi rendelet a zajongók kordában tartására. A kisebb falvakban általában nincs ilyen, mivel az emberek jól ismerik egymást. Ha mégis vita bontakozik ki a szűnni nem akaró hangoskodás miatt, általában a rendőrségtől kérhetnek segítséget. Pétervásárán viszont nemrégiben szabályozták ezt a területet. Eged István polgármester szavai szerint a zajt keltő tevékenységet – például motoros fűnyírás, motoros fakivágás, kerti traktor működtetése – a rendkívüli kárelhárítás esetét kivéve – hétköznap este kilenc óra és reggel hét óra közötti időszakban, vagy hétvégén délután öttől reggel hét óráig nem ajánlatos, pontosabban tilos. A szabályszegőket – a jogsértés jellegével arányában – tízezer forinttól százezer forintig terjedő bírsággal sújthatják.

Megoldás lehet az előzetes bejelentés

Aki városban, társasházban él, a házirend megszabhatja, hánytól hányig lehet porszívózni, mosógéppel mosni, fúrni. Ha történetesen olyan programot tervezünk, ami zavarhatja a szomszédokat, ezt érdemes nekik jelenteni. A legkulturáltabb megoldás az, ha előre jelezzük a várható kellemetlenségeket. Egy cetli a bejáratra, a postaládákba, s egy telefonszám, ahol lehet szólni, ha már túlzottnak tarják a szomszédok a zajt. Lehetőleg az íratlan alapszabályokat is tartsuk be! Ha ugyanis a szomszédainkat zavarjuk, a bejelentésünk ellenére is rendőrt hívhatnak, és véget is vethetnek a túl zajos mulatságnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában