városkép

2019.06.05. 07:00

Ismét indul Eger a virágosítás országos versenyén

Már lehet jelentkezni a Virágos Egerért, Szép Környezetért című versenyre, mely a város helyi virágosítási megmérettetése. Célja a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése.

Sz. K., P. E.

Idén több mint 81 ezer tő virágot ültetnek el a városban Fotók: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az önkormányzat idén is beadta nevezését a Virágos Magyarország ­versenyre, melynek Eger a kezdetektől résztvevője. Célja a kulturált, környezetbarát, ­vendégváró kép kialakítása, az életminőség javítása, a közterek, utcák, intézmények ­virágosítása, a zöldfelületek ápolása.

Idén több mint 81 ezer tő virágot ültetnek el a városban Fotók: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az önkormányzat felhívja az egrieket, vegyenek részt a versengésben. A kiírás a napokban jelent meg, a jelentkezési határidő június 21-e – tájékoztat Zentai László médiareferens. A megmérettetésre lakossági, idegenforgalmi, intézményi, valamint ipari és kereskedelmi szolgáltató kategóriában lehet jelentkezni.

Eger számos elismerésben részesült a virágosításért, ez tudatos munka és összefogás eredménye a szervezők szerint. Tavaly novemberben a 25 éves Virágos Magyarország verseny jubileumi díját, a szervező Magyar Turisztikai Ügynökség internetes szavazásán a Legvirágosabb Úti Cél díját nyertük el.

– A klímaváltozás miatt forró nyarakra kell számítanunk, s erre gondoljunk a növényválasztásnál. Az öntözést is oldjuk meg – nyilatkozta Ferenczy Tamás, a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny régióvezetője, aki e feladatot a Miniszterelnökség és a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából látja el. Eger korábbi főkertésze három éve a régió három megyéjében évente mintegy negyven települést látogat meg, hogy zsűrizze az indulókat. Tapasztalatai szerint a benevezett városok és falvak igyekeznek virágossá varázsolni a környezetüket, de sokszor a munkaerő hiányzik ehhez, főleg mióta kevesebb a közmunkás. A növényeket nemcsak kiültetni kell, hanem gondozni, öntözni, tápoldatozni is.

Főleg a magyar fajtákat javasolja, melyek tűrik a szárazságot, ellenállnak a kórokozóknak. A szakember például a bársonyvirágot azaz büdöskét ajánlja, a mályvaféléket, a kúpvirág változatait. Ajánlottak ezek is: kakastaréj, petúnia, díszcsalán, begónia, vinca. Népszerű a zárporvirág, a Kleopátra tűje is. Felkapottak a mediterrán dísznövények is. A leander gondos ápolás mellett jól megél nálunk, de a füge, a gránátalma, a pálmafélék odafigyelést igényelnek.

Elárulta: a zsűrizésnél figyelembe veszik, helyesen ültették-e ki a virágokat, ügyeltek-e a színek kontrasztjára. Szabály, hogy a hátsó sorba a magas termetű növények kerülnek, előre a kisebbek. Fontos, hogy az összkép harmonikus legyen.

Idén később kezdték az ültetést

A Városgondozás Eger Kft. kommunikációs ­vezetője, Schläferné Farkas Bernadett közölte, a köztisztasági s egyéb parkfenntartási munkáik mellett fontos feladatuk a virágosítás. Idén az egynyári virágokból 81 ezer darab jut 38 helyszínre, ez 2800 négyzetméter felületet jelent. Az esős idő miatt az ültetést május közepétől kezdték csak, először a patak menti vályúkba kerültek a virágok. Következnek majd a nagyobb területek, az Eszterházy, a Hatvani kapu tér, a Malomárok út és a Szmrecsányi Lajos Érsekkert. Több mint 40 fajta – például begónia- és petúniafélék, gaura, bársonyvirág, verbéna fajták – színesítik a közterületeket. Muskátlikat is ültetnek a kandeláberekhez, például az uszoda előtt és a Szépasszonyvölgyben. A beültetett területeket szükség szerint locsolják, gyomlálják, gondozzák – tájékoztatott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában