Egri Bikavér Ünnep

2019.07.14. 14:43

Fergetegesen mulatott Eger a borgasztronómiai csodák ünnepén (fotóval, videóval)

A résztvevők, a főszervező, valamint az Egri Hegyközség Tanácsának elnöke véleménye szerint is jól sikerült a XXIII. Egri Bikavér Ünnep. Még az égiek is úgy gondolták, hogy az esemény megérdemli azt, hogy elkerüljék a máshol ugyancsak bőséggel ömlő esők.

Sike Sándor

Sikeres bikavérünnepnek örülhettek a résztvevők és a szervezők egyaránt. Az érsekkerti eseményen az Egri Borvidék harminc borászatának több, mint 120 borát, valamint 11 étterem 31 ételkülönlegességét kóstolhatták az Érsekkertbe kilátogatók. A kínálatban természetesen ott voltak a későbbi nyertes borok és ételek. A tekintélyes zsűri által elbíráltak szerint ezek: klasszikus kategóriában az Eszterházy Károly Egyetem 2016-os évjáratú reserve bikavére, a superior és grand superiorok közül a St. Andrea Pincészet ugyancsak 2016-os „Igazán Egri Bikavér” bora. Étel és bor párosításban pedig az Almagyar Érseki Szőlőbirtok Nagyapa Bikavére és a hozzá felszolgált, az Erla Villa által készített étel volt a nyerő.

De nem csak a borokat díjazták a bikavér ünnepen, hanem a 2018-asesztendő egri szőlő- és bortermelőjét, illetve borgasztronómusát is. A tavalyi esztendő szőlőtermelője díjat Balázs András vehette át, míg a bortermelőnek járó elismerést Tóth Istvánné, a feldebrői Varga Pincészetből, Darvas Roland pedig 2018-as esztendő egri borgasztronómusa lett. Borlovagokat is avattak természetesen: Malácsik Tibor gasztronómus, tanár, Besenyei Viktor borász és dr. Kovács Tibor, az Eszterházy Károly Egyetem turizmus tanszékének oktatója lettek az új borlovagok.

Simkó Zoltán, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint szuper jól sikerült a rendezvény, iránta nagyon nagy volt az érdeklődés. Ami feltűnt számára, és nagyon örül neki, hogy egyre több helyen lehetett hallani német beszédet, ami azt jelenti, hogy ismét egyre több vendég érkezik Németországból. Az időjárás is kegyes volt. Kis esők előfordultak, de ezek egyáltalán nem zavarták meg a rendezvényt.

– Hallottam is sokaktól, de én is úgy gondolom, hogy mindenki nagyon kitett magáért. A kiváló borok mellé jó ételeket választhattak a vendégek. Tarsoly József hegybíró és csapata pedig igen sokat dolgozott a sikeres megvalósításért – mondta a hegyközségi elnök.

A Simkó Zoltán által megdicsért hegybíró a Heol kérdésére azt mondta, hogy kora tavasszal fogtak a szervezésbe, az utolsó két hónap pedig megfeszített munkával telt a mintegy húszfős szervezői gárda számára. Ami pedig magát a rendezvényt illeti, Tarsoly József szerint különösen a csütörtöki és a szombati nap volt az erős, a péntek pedig a szokványos látogatottság mellett telt.

– Tapasztalataim szerint az idei bikavér ünnepen nem voltak zökkenők, mintha minden jobban összeállt volna, mint például tavaly – értékelte a rendezvényt röviden az egri hegybíró. Szerinte egyébként az is tapasztalható volt, hogy az adott napszakon belül a vendégek kicsit később érkeztek, mint ahogyan az megszokott. Különösen az Apostol együttes fellépésének napjára, péntekre igaz ez. De mindez nem befolyásolta a résztvevők számát, amiről az elfogyasztott italok és ételek mennyisége tanúskodik viszonylag nagy pontossággal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában