Természetünk védelme

2019.07.17. 14:00

Hulladékhegyeket sodort az ár, most összefogtak, hogy megtisztuljon a Tisza

A Tisza hulladékmentesítését tűzte ki célul a vízügyi, civil és vállalati összefogás. A rengeteg szennyezés felszámolására legalább négy hónapra van szükség.  

Szabó Katalin

A tavasszal levonult árvízzel minden korábbinál több uszadék s hulladék érkezett a Tiszán a kiskörei vízlépcsőhöz. Az uszadékmező 17 ezer négyzetméterre nőtt, a duzzasztómű előtt 3 métert is meghaladó vastagságú hordalék gyűlt össze. A sok-sok nem kívánatos anyag gondos eltávolítását a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság végzi. A partra kirakott rengeteg hulladék elhelyezéséhez, válogatásához bővíteni kell a rakodóteret. A szelektáláshoz és újrahasznosításhoz a PET Kupa civil környezetvédelmi program is hozzájárul, s egy világcég is támogatást nyújt. A hármas összefogással igyekeznek megtisztítani a turisztikai vonzerővel bíró részt. Munkatársaink a Tisza-tótól tudósítanak a helyzetről.

Az elmúlt hetek árhullámai után ismét rekordmennyiséget közelítő, uszadékfából és háztartási szemétből – főleg műanyagokból – álló szennyezés érkezett a kiskörei duzzasztóműhöz – számoltak be a hármas összefogás résztvevői keddi sajtótájékoztatón Kiskörén. Az uszadékmező felülete eléri a 17 ezer négyzetmétert, és közvetlenül a duzzasztómű előtt a vastagsága a három métert is ­meghaladja. Bár a hulladék kitermelése megkezdődött, az időjárási szélsőségek miatt egyre több szemétre számítanak a szakemberek. A helyzet hatékony kezelése érdekében a vízügyi, a civil és vállalati oldal is egyesítette erejét.

Csak az összefogástól remélhetjük, hogy megtisztul a sokak által kedvelt térség Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a rakodótér fejlesztését tervezi. A PET Kupa civil környezetvédelmi program pedig részt vesz a kitermelt szennyezés szelektálásában és újrahasznosításában. A The Coca-Cola Foundation, a cég globális alapítványa pedig a Hulladékmentes Tisza projekt keretében nyújt anyagi támogatást a helyzet felszámolására. A hármas összefogás a folyamatos védekezést, a kitermelt anyag jelentős mértékű újrahasznosítását és a folyó egyre nagyobb mértékű megtisztítását tűzi ki célul.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője az infrastrukturális fejlesztések fontosságára hívta fel a figyelmet. – A kiskörei vízlépcső felvízi oldalán az idén feltorlódott kommunális hulladékkal kevert uszadék mennyisége minden eddiginél nagyobb. A vízből kitermelt, és a partra kirakott rengeteg anyag elhelyezéséhez és válogatásához bővíteni szükséges a kiskörei téli kikötőben kialakított rakodóteret. A vízlépcsőnél megrekedt szilárd kommunális és szerves hulladék kitermelését az évek során bevált módszerrel, úszó-rakodó munkagéppel végzik. A megpakolt uszályt jégtörő hajó vontatja a téli kikötőbe. A tapasztalatok alapján a becsült felszíni uszadék kitermelése előreláthatólag legalább négy hónapot vesz igénybe – közölte Láng István.

A PET Kupa környezetvédelmi civil kezdeményezés az árvizekkel, főként az Ukrajnából és Romániából érkező szeméttől, elsősorban a PET-palackoktól mentesíti a Tiszát és annak árterét. A nyári, hajós versenyeken naponta kéttonnányi szemetet is összeszednek a résztvevők az újrahasznosított anyagokból készülő, úgynevezett pillepalack hajóik segítségével. Néhány hete megrendezték az első Tisza Tavi PET Kupát, ahol a résztvevők három tonna hulladékot gyűjtöttek össze. Az együttműködés most a kiskörei kitermeléssel folytatódik.

Hankó Gergely, a PET Kupa szakmai vezetője, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője elmondta, a Tisza hazánk legnagyobb ­összefüggő ökológiai folyosója. A folyó évezredek óta meghatározza kultúránkat, életünket, s ezáltal kiemelt turisztikai célpont is.

– A PET Kupa célja, hogy megóvjuk hazánk egyik legnagyobb természeti erőforrását, s megelőzzük a jövőbeni szennyezéseket. Ezért pár éve szemléletformálásba is kezdtünk, s az említett hármas összefogással minden eddiginél több fölös anyagtól mentesítjük a folyót – jelentette ki Hankó Gergely.

Legalább négy hónapra van szükség, hogy megtisztítsák a folyót Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Támogatást nyújt a nagy világcég is

A csomagolási hulladék igen jelentős probléma a világban, s a megoldás része akar lenni a multicég is. A Coca-Cola Magyarország idén nyártól anyagilag is felkarolja az ügyet, és önkéntes akciókban való részvételével segíti a mentesítést. A támogatást az alapítványuk biztosítja, tájékoztatott a cég. Ennek révén indulhatott el a Tisza megtisztítását célzó Hulladékmentes Tisza nevű kezdeményezés, 73 millió forint finanszírozással. Kerekes Péter, a Coca-Cola Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, az alapítványi támogatást olyan célra akarták fordítani, ahol hosszabb távon is kiemelten segíthetik a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot. A kétéves program fő célja, hogy ez idő alatt legalább nyolcvan tonna hulladékot gyűjtsenek be, s hasznosítsanak újra, fogalmazott az ügyvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában