csattognak a metszőollók

2019.08.16. 17:30

Idén a megszokott időben kezdődhet a szőlőszüret

Megyénkben a szokott módon a Mátraalján kezdődhet a szőlőszüret. Nagy a borkészlet, így alacsonyabbak lehetnek a felvásárlási árak.

Tóth Balázs

Ha marad az időjárás, a Mátraalján e hónapban, Eger környékén szeptemberben indul a szüret. Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Daniel Beran

A Mátraalján augusztus 20. után, Eger környékén szeptember elején kezdődhet a szőlőszüret, amennyiben marad a mostanihoz hasonló, meleg időjárás. A két borvidék közül egyelőre a nyugatabbra lévőn szemlélhetik elégedettebben a tőkéket a gazdálkodók. Igaz, a termésért járó pénz valószínűleg nem lesz magas, már, ha egyáltalán sikerül vevőt találni a boralapanyagra.

– Előreláthatólag augusztus 21–22-én kezdődhet a szüret a térségben, a szokásoknak megfelelően a legkorábban érő Irsai Olivér fajtával – mondta Kovács Zita, a Mátrai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. – Átlagos termésre számítunk, a tavalyhoz képest mennyiségben kevesebbre, de nem a kiugró eredményt hozó előző esztendő a mérvadó. Szépek, egészségesek a szőlők, a nagyobb fertőzések, a peronoszpóra, lisztharmat elkerülték a borvidéket. A jégverés sem okozott jelentős károkat.

Ha marad az időjárás, a Mátraalján e hónapban, Eger környékén szeptemberben indul a szüret. Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

A nyár folyamán egymást követték az esős, illetve a forróbb időszakok, néha gyors egymásutánban, így volt riadalom a termelők között, hogy gombabetegségek támadják meg a növényeket. Ez az időjárás a betegségek melegágya, de nem történt fertőzés, sőt, a gazdálkodók kevesebb növényvédelemmel oldották meg ezt az esztendőt. Kovács Zita szerint, ha esett és hirtelen meleg időszak következett, a csapadék hamar felszáradt, nem rekedt meg a levelek között a pára. Emellett volt olyan időszak is, amikor huzamosabb ideig esett. Szerencséjük volt, hiszen Egerben már bizony problémákat okozott a hasonló időjárás.

Ebben az évben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa nem tett közzé árprognózist. Kovács Zita szerint a korábbi években kiírt összegek egyébként is csupán irányadóak voltak, egyáltalán nem kötelező érvényűek a felvásárlókra. A termékértékesítésben feszültséget szültek a megjelölt kilónkénti árak, a termelők megvezetve érezték magukat, mert nem egyeztek a valós árak a becsültekkel, így idén már nem készült prognózis.

Lejár ma a határidő

Az egyszerűsített adóraktáraknak és kisüzemi bortermelőknek augusztus 15-ig kell leadni a gazdasági aktát vezető hegybírónak az értékesítési jelentést, a borászati termék készletjelentést, a készletváltozások elszámolását, a zár készletet. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsához az elektronikus BKO sorszámtartományt felhasználását ugyaneddig kell bejelenteni.

Tarsoly József egri hegybíró szerint errefelé a szüret az általános időszaknak megfelelően, szeptember elején kezdődhet majd, nem pedig olyan korán, mint az elmúlt években. Egerben is az Irsaival kezdődik majd a munka, ezután néró, valamint a turán következhet. A sorban a zengő és a zenit jön majd.

A szőlőknek a következő hetekben be kell érniük, akkor lehet jó minőségű borokat készíteni. A kék szőlők színesednek. A termelők Egerben a szokottól alacsonyabb termésátlaggal kalkulálhatnak, mert a meleg és a csapadékos időjárás kedvezett a gombabetegségeknek. A terméskiesés mértéke függ a következő időszak hőmérsékleti és csapadékviszonyaitól. Ha a napos idő marad, az egészséges fürtökből jó alapot lehet teremteni.

A felvásárlási árakról megjegyezte, ugyan idén árprognózis nem készült, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának oldalán a felvásárlók tehetnek közzé árakat. Eddig két nagy cég élt ezzel a lehetőséggel, húsz százalékkal olcsóbban vennék meg a termést tavalyhoz képest. Ennek egyik oka, hogy a pincékben óriási borkészlet van.

Nem mindenki szedte le zölden a termést, aki érdeklődött iránta

Az idén lehetőségük volt a gazdáknak a zöldszüretre, pénzt kaptak azért, ha éretlenül szedik le a fürtöket a tőkékről. Előzetesen a Mátraalján mutatkozott erre nagyobb hajlandóság, hiszen a borvidék területének tizedéről szüreteltek volna júliusban a gazdálkodók. Egerben minimális területet terveztek leszedni a termelők, végül ezek a számok sem teljesültek. Kovács Zita szerint lezajlott a zöldszüret, a pályázatokat követően az ellenőrzések, illetve esetenként a kifizetések zajlanak. Első nekifutásra hétszáznál több adatlapot zároltak, de ennek végül csak 20-30 százaléka zárult valóban zöldszürettel. A borvidéki elnök szerint idén kevesebb szőlőt vásárolnak föl a cégek, így azok, akiknek nincsen szerződésük, most problémát okozhat a termés értékesítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában