avarégetés

2019.09.19. 17:30

Van, ahol már betiltották a kerti tüzeskedést Heves megyében

Az ősz beköszöntével ­egyre több települést borít be a füst, amely a kerti hulladék elégetéséből származik. Tájékozódjunk a helyi hivatalban, mielőtt tüzet rakunk a kertben! Még jobb, ha komposztáljuk a hulladékot.

Barta Katalin

– Értem én, hogy minden hónap első hétfőjén lehet tüzet gyújtani, de arra ébredni, hogy az egész házat átjárja a füst, mégsem kellemes. Nappal munkába járok, mikor szellőztessem ki a lakást, ha nem reggel? Kezdi kiverni nálam a biztosítékot, hogy nem nyithatok ablakot, és a ruhákat sem hagyhatom kinn száradni – panaszolta egy Eger környéki faluban élő olvasó.

A következő hetekben, főként a falvakban mindenütt lehet számítani arra, hogy a kertekből letakarított növényi hulladékot, illetve avart elégetik a családi házban élők. Nem hívhatjuk fel elégszer a figyelmet arra, hogy ez a tevékenység mennyire káros a környezetre és az egészségre. Ám az üzenet nem mindenkihez jut el, s ha mégis, mindig akadnak emberek, akik félvállról veszik. A Levegő Munkacsoport egy témához kapcsolódó tanulmányában az áll, hogy már egy átlagos kerti tűz is, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, óriási légszennyezést jelent. A nagyobb gondot elsősorban a rossz légellátás, az alacsony égéshőmérséklet, a magas nedvességtartalom okozza. A növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, így szén-monoxid keletkezik, amely kis mennyiségben is mérgező.

Még mindig kevesen tudják, hogy a belterületi kerti és növényi hulladék égetése a hatályos levegővédelmi szabályozás alapján tiltott hazánkban. A tiltás alól az önkormányzat a belterületi ingatlanokra felmentést adhat helyi rendeletben, melyben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit. Épp ezért a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni, mikor lehet a kertben égetni. Megyénk településein szinte mindenütt alkottak helyi szabályokat erre vonatkozóan.

Sirokban évek óta szep­tember 1. és május 31. között, szerdai és pénteki napokon 12–16 óráig van lehetőség erre. Pétervásárán a helyi szabályozás szerint az avar és ­kerti hulladék megsemmisítése főleg komposztálással történhet. Avart és kerti hulladékot csak telken és megfelelően kiválasztott tűzrakó helyen szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet kevésbé károsítsa. A kerti művelésből keletkezett hulladékot szeptember 30-tól május 1-jéig lehet napközben, derült égbolt és szélmentes idő esetén megsemmisíteni. Szeles időben, továbbá nyáron – május 1-jétől augusztus 31-ig – a kertben tilos tüzet rakni.

Bükkszéken e célból idén tovább szigorítottak a rendelkezésen. A korábbi években a kijelölt időszakokban elnézték a kerti füstölgést, ám idén tilos avart égetni. Zagyva Ferencné polgármester azt mondja, mivel a faluban élőket és a fürdővendégeket is zavarta az alkalmankénti füsteregetés is, rendeletileg megtiltották azt. Helyette a komposztálást javasolják, illetve egy külön erre a célra létesített lerakóhelyre hordhatják ki az emberek a növényi nyesedéket, a nagyobb ágakat. Ezt havonta ingyen elszállítja a szolgáltató cég. Az itt élők hamar hozzászoktak az új rendhez.

Nagy Szabolcs, portálunk állandó­ kertészeti ­tanácsadója többször is hangsúlyozta, hogy valamennyi kerti hulladék és avar komposztálható. Az elhalt növényi részek így humusszá alakulnak.

A legjobb megoldás a komposztálás

A komposztálás során elkerüljük a hatalmas légszennyezést, értékes humuszhoz, növényi trágyához jutunk. A humusz hosszú távon tárolja és a növények számára könnyen felvehető formában adagolja azokat az ásványi anyagokat, melyek a növekedéshez szükségesek, és a tömegének sokszorosát kitevő víz megkötésére, tárolására képes.

Komposztálni mindenki tud. Mindössze néhány négyzetméter árnyékos helyre és egy kis időre van szükségünk a kertben. A komposztálás folyamata általában egy év, de bizonyos növények, vastagabb ágak lebomlása ennél több időt is igénybe vehet. Széles körben elterjedt téveszme, hogy a dió, a tölgy levele nem komposztálható, ám ez nem igaz. A művelethez nélkülözhetetlen szerszám a vasvilla vagy ásóvilla, mellyel a komposzt keverését végezzük.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában