választások után

2019.10.25. 14:00

Mit kérjünk számon Heves megye új faluvezetőitől?

A Pétervásárai járásban számos településen választottak új polgármestert. Megkérdeztünk néhány új községvezetőt, melyek a legfontosabb teendők és célok az elkövetkező öt évben, amit szeretnének megvalósítani.

Barta Katalin

Mátraballán a régi és az új polgármesternek is szívügye a kis iskola fejlődése. Beküldött fotó

Mátraballán Dudás Róbert leköszönt a tisztségről, így két jelölt versengett a polgármesteri pozícióért. A választók Pádárné Gyuricza Henriettnek szavaztak bizalmat. Azt kérdeztük tőle, melyek a programja legfontosabb elemei. Elmondta, hogy a faluban a legégetőbb feladat az átmenő forgalom csökkentése, illetve az elmúlt években erősen megrongálódott útszakaszok helyreállítása. Erre, s négy-öt önkormányzati utca felújítására a Magyar Falu Programon belül pályáznak. Szeretnék az óvoda udvarát és a temető környékét is rendbe tenni, illetve fontos a települést bekapcsolni a környék idegenforgalmi vérkeringésébe. Ehhez az első lépés az önkormányzati tulajdonú vendégház felújítása, korszerűsítése lenne. A kis iskolájuk fejlesztése is fontos. Ideje lenni a polgármesteri hivatalban vizesblokkot kialakítani, mert idáig nélkülözték ezt a minimális komfortot.

Mátraballán a régi és az új polgármesternek is szívügye a kis iskola fejlődése. Beküldött fotó

Bükkszéken Sági Ferenc kapott felhatalmazást a községvezetői teendők ellátására. Lapunk érdeklődésére közölte, teljesen új csapattal vág bele a munkába. Az első és legfőbb feladat a csapadékvíz-elvezető rendszer műszaki felülvizsgálata, hogy a jövőben ne fordulhasson elő a helységben az idei nyári villámárvízhez hasonló természeti tragédia. Szeretné a helyi polgárőrséget is újraszervezni, a fürdőkomplexum műszaki állapotát felmérni, a szükséges felújításokat mielőbb elvégeztetni, a további fejlesztés terveit kimunkálni. Számos egyéb terve is van, amelyek a község turisztikai vonzerejét növelnék. Úgy gondolja, mindehhez a lakosság akaratára és segítségére is szükség van. Ezért az új testület megalakulása után falugyűlésen tájékoztatja a helyieket, akiknek számít a véleményére.

Bodonyban is váltás történt az önkormányzat élén. Itt Vince János lett a polgármester. Mindenki jól ismeri, hiszen születése óta a községben él. Sokáig erdészként dolgozott, majd a főiskola elvégzése után erdőpedagógiával, gyermektáborok vezetésével foglalkozott. Jelenleg is tanít a parádi Fáy András Általános Iskolában. Négy gyermekére nagyon büszke. A rendszerváltozás után, mióta a település önálló lett, minden ciklusban tagja volt a képviselő-testületnek, négyben alpolgármesterként tevékenykedett. Kifejtette: a faluban legfontosabb a közösségek újjászervezése, tartalmas közösségi élet megteremtése.

– Ahhoz, hogy vidéken a fiatalokat meg tudjuk tartani – emelte ki –, fontos, hogy játszótereink, gyerek- és ifjúsági programokkal foglalkozó közösségi tereink működjenek. Kis falunk a Mátra egyik ékszerdoboza, az ebben rejlő lehetőségeket szeretnénk még gyümölcsözőbben kihasználni. A központban a főtér és a kultúrház rendbetétele fontos. Az utak karbantartására és felújítására mindig szükség van.

Erdőkövesd újonnan megválasztott polgármestere, Halla István úgy nyilatkozott, nagyon sok ötletük van. Ezek közül a legfontosabb, hogy az elmúlt években kialakult megosztottságot, a feszültségeket oldani kell. További feladat a már nyertes pályázatok következetes megvalósítása, az újabb lehetőségek kiaknázása. Szeretnék erősíteni a civil egyesületek tevékenységét, szorgalmazzák újak megalakulását is. Fontos az utak, járdák felújítása. Feltétlenül szükség van egy közösségi kisbuszra, az idős emberekről való gondoskodáshoz. A kultúrházat meg kell nyitni a nagyközönség előtt, hogy minden szervezet otthonra leljen benne.

Kemény munkára készülnek

Az általunk megkérdezett községvezetők mind azt hangsúlyozták, a feladatok megvalósításához valóban kell a pénz, de a legfontosabb mégis az összefogás, egymás segítése, az építő jellegű együttgondolkodás. Feladat tehát van mindenhol, s a legtöbben úgy vélik, ehhez járul még egy újonnan megválasztott, tenni akaró képviselő-testület. A falvak lakossága adta az irányítás lehetőségét az új polgármesterek kezébe. Mindenki azt ígéri, a bizalmat meghálálják, és keményen dolgoznak minden fontos célért, ami a közösséget szolgálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában