Fűtsünk okosan!

2019.11.05. 14:00

A szemét, a rongy, a cipő nem tüzelő, tilos elégetni

Az ajándékba kapott ­meleg őszi napok után napokon belül beköszöntött a cudarabb időjárás. Nem odázhatjuk tovább a fűtést. Kampányban biztatnak mindenkit, fűtsünk okosan!

Barta Katalin

Forrás: Shutterstock

Szerencsések azok a települések, ahol évek óta hangsúlyt kap a levegő tisztaságának óvása. Megyénk néhány községében – például Bükkszéken, Sirokban – szezonálisan már betiltották a zöld hulladék égetését, a fűtési időszak beköszöntével pedig arra is ügyelnek, hogy ne szeméttel melegítsenek a helybeliek. Tuza Gábor, Sirok polgármestere azt mondja, náluk a kiemelt idegenforgalmi szezonban tilos a szabadban égetni, ősztől pedig azt is figyelik, milyen füst gomolyog a kéményekből. Épp a napokban jelezték, hogy sűrű, fekete füst száll fel az egyik portáról.

– Személyesen figyelmeztettem a helybelit, hogy szemetet nem égetünk, se a szabadban, se kályhában. Szerencsére ez nagyon ritkán fordul elő, mivel a téli időszakban igyekszünk minél több rászorulónak eljuttatni az állami szociális tűzifát. Mi magunk is tartalékolunk tüzelésre alkalmas készleteket – mondta el lapunknak.

Nagyrészt a helytelen lakossági tüzelés felel a légszennyezettségért – hangsúlyozta a napokban az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Budapesten. Rácz András a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, október végén a szálló por miatt több városban volt rossz a levegő minősége.

Ismertetése szerint a témában tavaly végzett közvélemény-kutatásból az derült ki, az emberek úgy vélik, hogy a szálló por (PM10 és PM2,5) nagyrészt az iparból és a közlekedésből származik. Ezek valójában csak 25 százalékban rontják a levegő minőségét, mert nagyobb részt a lakosság okozza a szennyezést. A válaszadók tizennégy százaléka bevallotta, hogy hulladékkal is tüzel, annak ellenére, hogy azt jogszabály tiltja.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy az emberek mintegy negyede szerint manapság a légszennyezettség a legnagyobb környezetvédelmi probléma. A válaszadók többsége kérte, hogy a kormány figyelemfelhívással, központi tájékoztatással tegyen a probléma ellen – tette hozzá az államtitkár.

A friss felmérésben szereplő adatok és válaszok nyomán döntöttek úgy, hogy elindítják a Fűts okosan! nevű kampányt, amelynek célja a légszennyezettség csökkentése, valamint a fűtési költségek csökkentése.

A www.futsokosan.hu oldalon egyebek mellett a helyes lakossági fűtési módokról lehet tájékozódni. Példaként említhető a háztartási és a kerti hulladék égetésének tilalma, de farostlemezzel, laminált lapokkal sem szabad tüzelni. A szént beszerzők figyelmét pedig arra hívta fel, kerüljék a lignittel való fűtést, az ugyanis különösen veszélyes lehet az egészségre. A kampányban országszerte szórólapokat is osztanak, ebben az Országos Polgárőr Szövetség van segítségükre.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a levegő minőségének ellenőrzése infrastrukturálisan biztosított. Az Országos Légszennyezettségi Hálózat harminckét városban, ötvennégy automata mérőállomáson méri a levegő minőségét. Ezenfelül 138 manuális mérőpont és tizenkét mobil mérőautó is működik. Ezen eredmények megtalálhatók a www.levegominoseg.hu ­oldalon.

Ha mindent kályhába dob a szomszéd

Dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke arról tájékoztatta nemrégiben a sajtót, hogy hamarosan két újabb automata mérőállomással bővítik a hálózatukat. Jövőre további fejlesztések várhatók, így még pontosabban kideríthetik, hogy az ország egyes tájain milyen szennyező anyagok találhatók a levegőben. Kiemelte, a légszennyezettség nagyban függ az időjárási viszonyoktól is.

Hova fordulhat, akit kifüstöl a szomszéd? Aki zavaró, az egészségre ártalmas légszennyezést érzékel, próbálja annak okozóját megkeresni és személyesen megbeszélni a problémát. Ha ez nem jár sikerrel és a káros tevékenység tovább folyik, bejelentést tehet az illetékes kormányhivatal járási hivatalaiban, s a panaszt a környezetvédelmi hatóságok kivizsgálják. Érdemes dokumentálni is az esetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában