választások után

2019.11.18. 17:00

Eltűntek a plakátok, Heves megyében követik az előírást

Egy hónappal a helyhatósági választásokat követően, azaz november 13-án lejárt annak a határideje, hogy a pártok, illetve a jelöltek eltávolítsák­ a közterületekről a választási plakátjaikat. Körbenéztünk megyénk városaiban, hogy az érintettek eleget tettek-e ezen kötelezettségüknek.

Munkatársainktól

A plakátok a választás után egy hónapig maradhattak közterületen

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Eger: Az egri aljegyző, dr. Bánhidy Péter arról tájékoztatta lapunkat, hogy az egri polgármesteri hivatal közterület-felügyeleti csoportja a járőrszolgálatuk keretében ellenőrzi, hogy a jelölőszervezetek, illetve jelöltek a előírásoknak megfelelően határidőre eltávolították-e az utcákról, terekről, villany- és hirdetőoszlopokról a választási plakátokat. Mindez javarészt már megtörtént.

Azt is hozzátette még, hogy amennyiben plakátokat találnak a határidő lejárta után is a közterületeken, akkor azokat a hivatal jelzése és megkeresése után a Városgondozás Eger Kft. közreműködésével eltávolíttatják. Ennek a költségeit pedig a jelölőszervezet vagy a jelölt köteles megtéríteni.

A plakátok a választás után egy hónapig maradhattak közterületen
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Gyöngyös: Az érintettek már a választási plakátok eltávolításának határideje előtt írásban kaptak egy figyelmeztető felhívást az önkormányzattól, aminek megvolt a hatása, hiszen elmondható, hogy a mátraaljai városban már szinte mindenhonnan leszedték a hirdetményeket – tájékoztatta pénteken lapunkat dr. Kozma Katalin. A jegyző azt is hozzátette, amennyiben a határidő lejárta után – és ez csak a kevésbé frekventált helyeken fordulhat elő – mégis találnak az elkövetkező napokban plakátokat, akkor egy utolsó figyelmeztetést küld a helyhatóság az érintetteknek. Ha ezután sem tűnnek el a falragasztványok, akkor az önkormányzat saját költségen leszedeti azokat, majd annak az összegét kiszámlázza a kötelességükről megfeledkezőknek.

Hatvan: A Zagyva-parti városban határidőre minden választási plakátot eltakarítottak, csak néhány ottfeledett kisebb fecni emlékeztet a kö­zelmúltban lezajlott kampányra. A településre a mostani voksolást megelőzően a profi figyelemfelkeltés volt a cél: a jelöltekre javarészt nagy méretű ragaszok és az oszlopokon elhelyezett elefántfülek irányították a közéleti eseményre a polgárok figyelmét. Ezek leszerelése, eltüntetése nemcsak esztétikai, hanem anyagi érdekük is a jelölőszervezeteknek.

Lőrinci: Néhány kivételtől eltekintve a helységben mindenhonnan eltávolították a választási felhívásokat – tájékoztatott Schottner Norbert jegyző. Közölte, hogy aki ezt nem tette meg, azt először felszólítják, majd a további mulasztás esetén a hivatal emberei eltávolítják a politikai hirdetéseket, s a költségeket kiszámlázzák az érintetteknek.

Heves: A dél-hevesi városban dr. Nagy Péter jegyző válaszolt érdeklődésünkre. Tudomása szerint már minden falragaszt, hirdetményt összegyűjtötték a jelöltek és a jelölőszervezetek a településen. Ennek fényében pedig szankcionálásra sem volt szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában