előrejelzés

2019.12.25. 09:34

Az ünnepek alatt sem fogja hótakaró borítani térségünket

Talán még aki nem szereti a telet és a havat, az is titkon reménykedik a fehér karácsonyban. A meteorológus szerint azonban erre idén nincs esély. Rázsi András elmondta, az előrejelzésekből az olvasható ki, hogy sem hó, sem havas eső nem várható az ünnepek alatt.

H. É.

– A frontok azonban jönnek-mennek. Karácsony másnapján beköszönt a hideg, a hajnali fagy jellemző lesz, ahogy napközben is hidegebbre kell számítanunk, a hőmérséklet 5 és 8 Celsius-fok között alakulhat. Hópelyhekre jelen állás szerint semmi esély az ünnepnapok alatt – tájékoztatott.

A Heol december elején számolt be arról, hogy hatalmas pelyhekben sűrűn hullott a hó az ország legmagasabb pontján, a hóvastagság elérte a 21 centimétert is. Ám a fehér karácsony ritkább, mint gondolnánk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat méréseiből például megtudhatjuk, hogy az elmúlt száz év során mindössze 15 alkalommal fordult elő olyan, hogy az ünnep mindhárom napján legalább öt centiméteres volt a hóréteg vastagsága hazánkban és 2002-ben láthattunk olyat utoljára, hogy december 24-én este országrésznyi területet borított hótakaró.

Az átvonuló meleg- és a hidegfrontok különbözőképpen és más-más intenzitással hatnak az emberekre, magyarázta a neurológus. Dr. Gyürky Melinda kifejtette, a hőmérséklet, légnyomás és páratartalom is okozhat a mindennapokban kellemetlen tüneteket szervezetünkben. Különösen az idősebbek, a betegek és a gyengébb immunrendszerűek reagálhatnak erősebben a változásokra.

– A frontok leginkább idegi és hormonális tüneteket eredményezhetnek. Akik érzékenyek a hidegfrontra, azok fejfájásra, vérnyomás-ingadozásra panaszkodhatnak. A tünetek nagy részét természetes praktikákkal kezelhetik, ám ha szükséges, a fájdalmat gyógyszerrel is csillapíthatják. A lényeg, hogy kicsit pihenjünk a túlhajszolt hétköznapok után, igyekezzünk egyensúlyt teremteni magunkban és a környezetünkben is, hogy szeretetben tudjuk átvészelni a frontokat és megélni az ünnepet.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában