gyermeknevelés

2020.01.25. 19:30

Családbarát lehetőség: már a nagyszülők is elmehetnek gyedre

Január elsején a családvédelmi akcióterv részeként hatályba lépett a nagyszülői gyed, amely lehetőséget teremt arra, hogy a szülő helyett a még nem nyugdíjas nagyszülő vehesse igénybe a gyermekgondozási díjat. Lehet mérlegelni a családokban.

Barta Katalin

Balogh Andrásné hatvani olvasónk kérte portálunkat, írjuk meg, ki és milyen feltételekkel veheti igénybe a nagyszülői gyedet. Érdeklődésünkre elmondta, négy éve van a nyugdíjig, s lánya most várja a második unokát. A családban karácsonykor beszélgettek először a nagyszülői gyedről. Olvasónk úgy gondolja, a baba születése után az ő családjukban is mérlegelni fogják e lehetőséget.

– Hogyha a kicsi betölti az egy évet, és minden rendben lesz, meglehet, hogy vállalom a felügyeletét. A fiatalok ugyanis vállalkozóként dolgoznak, és elég pörgős életet élnek. Őszintén szólva örömmel babáznék egy-két évig, ha a lányomék is látnak ebben fantáziát. Szerencsére közel lakunk egymáshoz, és szoros a családi kötelék. Természetesen van időnk dönteni, de ha számba vennénk ezt a lehetőséget is – fogalmazott.

Az ötvenöt éves Éva másként vélekedik. Azt mondja, neki rossz emlékei vannak arról, amikor az édesanyja dolgozott, és a nagymamára bízta őt kiskorában. – A nagymama szeretett, de nem tudta pótolni anyukámat, akivel a munkája miatt kevés időt tölthettünk együtt. A fiam nemrég nősült meg, egyelőre nem terveznek babát, de ha világra jön majd az első unokám, jobbnak tartanám, ha óvodás koráig a szüleivel lenne, hozzájuk kötődne, szerintem ez az optimális megoldás. Én nem szívesen vállalnám ezt a fajta felelősséget, maradnék csak szabadidős nagyi.

Több olvasónk kérésére összefoglaltuk mindazt, amit eddig tudni lehet az új rendelkezésről. A nagyszülői gyermekgondozási díjra (gyed) 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre a 2020-as költségvetésben, de ennél nagyobb forrást is biztosít az állam, ha igény van rá – közölte dr. Bereda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára, egy, a témával kapcsolatos sajtótájékoztatón.

A nagyszülőnek az unoka megszületését megelőző két éven belül legalább egy év munkaviszonyt kell igazolnia. A szülőknek pedig írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy a gyedet a nagyszülő kapja. Utóbbi ez alatt csak olyan munkát végezhet, amely az otthonához köti. A gyermeknek a szülővel kell élnie, aki nem kaphat utána gyermekgondozást segítő ellátást – ismertette a feltételeket. Hozzátette, hogy a gyed összegét a nagyszülő fizetése alapján számítják, maximális összege idén – akárcsak a gyedé – 225 400 forint.

A családvédelmi akcióterv része ez a gyed, s ilyen lehetőség máshol a világon nem létezik. Feltétel ugyanakkor, hogy a nagyszülő is teljesítse a jogosultsághoz szükséges kritériumokat, vagyis dolgozzon, és ne legyen még nyugdíjas.

A témához tartozik: bővült a diplomás gyedre jogosultak köre, s ezt igényelhetik a felsőoktatási intézménybe járók is. Januártól az az anya, aki ebben részesül, és az ellátás folyósítása alatt vagy annak megszűnését követő egy éven belül gyermeket vállal, ismét jogosult lesz a juttatásra. A diplomás gyed összege 2020-ban alapképzésnél 112 700 forintra, mesterkurzusnál 147 ezer forintra emelkedik.

Több unoka után is igénybe vehetik

Lényeges tudnivaló, hogy a nagyszülők több unoka után, akár párhuzamosan is élhetnek a gyed lehetőségével. Egy időben azonban csak az egyikük, tehát vagy a nagymama, vagy a nagypapa lehet a kicsikkel. A nagyszülő, aki a díjra jogosult, nem adhatja a kisgyermeket bölcsődébe, és legfeljebb az otthonában folytathat keresőtevékenységet, hiszen a cél az, hogy legyen ideje gondoskodni az unokáról.

Ahol nincs a településen bölcsőde, de közel a nagyi, ott ez jó megoldás lehet az újra dolgozni vágyó anya számára, hiszen nem kell idegenre bízni a csemete felügyeletét, nevelését. Fontos tudnivaló, hogy a szolgálati időbe majd beleszámít az az időszak is, amikor a nagyszülő gyeden volt. Újdonság, hogy a közigazgatásban dolgozó nagyszülők minden unoka születésekor 5 nap szabadságra jogosultak.

Kezdőképünk: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában