Csökkenő népesség

2020.01.30. 07:00

Egy közepes falu lakossága tűnt el Heves megyéből

Nem túl rózsás a helyzet Heves megyében, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint szűkebb hazánk lakossága folyamatosan csökken, méghozzá az országos átlagnál nagyobb mértékben.

Gidai Zsanett

Fotó: Daniel Beran

Az országos tendenciához hasonlóan megyénket is egyre kevesebben lakják. A legtöbb esetben rosszabbul teljesítünk, mint az országos átlag. Megyénk tavaly január elsején 295 ezer lakost számlált, 0,4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, derül ki a friss statisztikákból.

Hazánkban 74 064 gyermek született tavaly januártól októberig, megyénkben ez a szám 1929, az év végére ez több mint kétezer-ötszáz fölé kúszott. Jelentős különbségek is látszanak az élve születések számában. Míg az országban 1,6 százalékkal kevesebb csecsemő jött világra 2019 első kilenc hónapjában, addig ez az arány Heves megyében 4,1 százalék mínuszban 2018 azonos időszakához képest. Sovány vigasz, hogy még mindig jobban állunk, mint Zala megye, ahol 11 százalékkal kevesebb gyermek született, ők vezetik ezzel a negatívumok listáját.

A halálozások tekintetében igencsak megosztott az ország. A megyék felében csökkent az elhunytak száma 2019. január–szeptember közötti időszakban, a másik felében azonban nőtt ez az érték 2018 azonos időszakához képest. Szűkebb hazánkban tavaly a kilenc hónap alatt 3351-en búcsúztak el a földi léttől, ez halálozások 0,7 százalékos növekedését jelentette megyénkben, országosan pedig a korábbi szám csökkent 0,3 százalékkal.

A születések és a halálozások egyenlege az ország valamennyi megyéjében és Budapesten is népességfogyáshoz vezetett – olvasható a KSH honlapján. A természetes fogyás 1422-vel csökkentette Heves megye lakónépességét, ez a veszteség 8,1 százalékkal haladta meg a 2018 első negyedévének számait. Ez a népességcsökkenés az országos átlagot jóval meghaladja, ugyanis kis hazánkban a természetes fogyás 1,4 százalék volt a 2018-as adatokhoz képest. A térségben sem rózsás a helyzet: Észak-Magyarországon az élveszületések országos átlagot meghaladó visszaesését mérték, és ehhez a halálozások számának növekedése is társult.

Sokan házasodtak, de egyelőre kevesebb gyermek született Illusztráció: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A népesség csökkenését némiképp ­kompenzálhatja, hogy tavaly január 1-jén 2848 regisztrált külföldi állampolgár tartózkodott szűkebb hazánkban, ez pedig majdnem ezerrel több, mintegy esztendővel korábban újév napján.

Szerencsére nem csak negatív statisztikák vonatkoznak a térségünkre. A házasságkötések száma szépen megnövekedett 2019 első három negyedévében, 1543 pár járult anyakönyveztető elé, ez 23 százalékkal több a 2018-as frigyek számánál. Ebben sikerült az országos átlagnál jobban teljesíteni, ugyanis hazánkban 20 százalékos emelkedés volt tapasztalható.

Mutatkozik az elöregedés hatása is: a tavalyi év kezdetén a férfiak átlagéletkora 40,9, a nőké 45,8 év volt a megyében, mind a két nemnél 1,3 évvel magasabb, mint 2012-ben.

Ugyancsak ­aggasztó adat, hogy bár országosan 2,8 százalékkal csökkent a sérüléssel járó balesetek száma, Heves megyében azonban 1,2 százalékos növekedést tapasztaltak tavaly októberig. Összesen tehát 424-en sérültek meg útjainkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában