hulladék

2020.01.29. 07:00

Egyre többször bukkannak illegális szemétlerakókra Heves megyében

A hulladékelszállítási lehetőségek adottak, csak a saját költségein akar spórolni az, aki a közösség kontójára viteti el a hulladékot.

Szabadi Martina Laura

A területet a tavalyi évben tisztították meg, nem tartott sokáig míg újratermelődött a szemét

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Hegyekben állt az építési törmelék Eger külterületén, az Egerbakta felé vezetőn 24-es úttól úgy másfél kilométerre, tudtuk meg dr. Bánhidy Pétertól, Eger aljegyzőjétől.

– A lerakásról a mezőőri szolgálattól szereztünk tudomást. Lerakójának beazonosítása folyamatban van, ami után hulladékgazdákodási eljárást indítunk és a jogi csoport továbbítja a rendőrségnek az esetet – részletezte, s hozzátette: a szemétkupac a nyilvánosságra kerülése után kivételesen gyorsan el is tűnt.

– Novaj határában sajnos akad hulladékból mindenféle, amit el lehet képzelni. Elhullott állattetem, pelenka, tű, autógumi és használt higiéniás termékek. A határt borító szemét okozói túlnyomórészt nem novaji polgárok. Édesapám tevékenykedett hulladékszállításban, bevett szokás volt, hogy ha találtak valamilyen beazonosításra alkalmas iratot a kupacokban, elmentek és felszólították az illetőt – ezt már Demkó Gábor, Novaj polgármestere mondta, s hozzátette: a hulladékot lerakók annyira érdektelenek, hogy iratokat, igazolványokat hagynak közte, így könnyen beazonosíthatóak.

A területet a tavalyi évben tisztították meg, nem tartott sokáig míg újratermelődött a szemét
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A településvezetők, szerint leggyakrabban nem a helybeliek ömlesztik a határba a szemetet. Persze, ha mindenki a szomszédos faluhoz viszi inkább a hulladékot, előbb-utóbb aligha marad tiszta település.

– Mire összeszedjük találunk helyette egy újabb halmot. Tiltó táblákat és rendeletet is szeretnék hozni a település életébe, hogy megszűnjön a probléma. Újjászerveződik a polgárőrség, lesznek gyalogos és kerékpáros járőrözések és hadrendbe állítunk egy autót is. Nemcsak Novajon belül, de a környező főútvonalakon is ellenőrzünk – hangsúlyozta polgármester.

Főként építési, bontási hulladék kerül a települések határába, a törmelékek nem szabályszerű lerakása ellen folyamatos ellenőrzésekkel küzdenek a megyében. A tettenérésben és felelősségre vonásban is sokat segítenek a kamerarendszerek.

Ha illegális lerakót talál, jelentse be!

A hulladékvadász.hu oldalt működtető alapítvány olyan civil személyekből áll, akik megunták, hogy piszkos szemétdombokhoz hasonlít közvetlen környezetük. Weboldaluk azzal a gondolattal jött létre, mely szerint mindenki ki tudja venni a részét környezete, élettere megőrzésében. Az emberek aktivizálását tűzte ki célul, hogy függetlenül az egyéni érdekektől, a következő generációk érdekében összefogás legyen a tiszta, egészségesebb környezetért. A webes felületen, de már okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül is bárki jelentheti, ha illegális lerakóhelyre bukkan. Az oldalt böngészve látni települést bőven megyénkből. A közelmúltban Mátraszentimre, Egerbakta, Novaj, Besenyőtelek, Mezőtárkány és Heves szemétdombjainak fotója került fel az oldalra.

– Négy térfigyelő kameránk van, ezt bővíteni szeretném. Szűkös a költségvetés, de a szemetelők is abból vesznek el – érvelt Demkó Gábor.

Az elszállításra szakosodott, építőiparban tevékenykedő cégek harminc-negyven, de százezreket is kérnek, ám gyakran a mező közepén borítják le a sittet. A szemét tulajdonosa jobban jár, ha ő maga szállítja el, fizeti ki a lerakást. Anyagilag és természetkárosítás szempontjából is közvetve sújtja önmagát és környezetét a szemetelő, sokszor jelentéktelen összegekért cserébe.

A szelektív gyűjtőkhöz vagy az illegális lerakókra elhullott állatot is dobnak, a fertőzésveszéllyel mit sem törődve, ahogy Egerszóláton történt a közelmúltban. Pedig az illegális hulladéklerakás szabálysértés, vagy bűncselekmény. A törvény szerint az előbbi a települési hulladék nem megfelelő kihelyezése, a kiszabható bírság 150 ezer forint, ám március elsejétől ez is a rendőrség hatásköre lesz. Minden más elhelyezése a hatóság által nem engedélyezett helyen bűncselekmény, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Súlyosabb az, ha veszélyes hulladékról van szó, ami lehet elektronikai eszköz, festék vagy elem, és ötéves büntetést eredményezhet.

Pozitív példa

A szilvásváradi polgármester elmondta, náluk a turisták szemeteltek főként, ritka volt, hogy nagyobb tételben raktak le szemetet a településen keresztül haladó munkások.

– Szilvásváradon szerencsére nem mindennapos probléma, köze lehet ehhez annak is, hogy a szemétszállítás itt ingyenes a lakosság számára. Ez persze nem mindenhol kivitelezhető – mondta Szaniszló László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában