vírus

2020.01.16. 20:00

Heves megyében még nem jelent meg a madárinfluenza

Madárinfluenzát és ­afrikai sertéspestist sem diagnosztizáltak még a baromfi-, ­illetve házisertés-állományban a megyében.

Tóth Balázs

Madárinfluenza (H5N8) vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban. A hatóság a 2016-oshoz hasonló vírus elterjedésének megakadályozása érdekében a több mint 53 ezer állatot állami kártalanítás mellett leöli az ácsi telepen, közölte a Nébih. Az országos főállatorvos az ország teljes területén elrendeli a baromfik zártan tartását.

Heves megyében az elmúlt években a téli-nyári ciklusnak megfelelően változatosan alakult a baromfiállomány, a legutóbbi nyilvánosságra került számok szerint 2019 nyarán több mint 825 ezer tyúkfélét tartottak nyilván a megyében, az előző nyarak alkalmával 750–882 ezer között mozgott számuk. Telente 350–460 ezer között változott az állomány létszáma a KSH adatai alapján.

A Nébih szerint Heves megyében még nem fordult elő a betegség, s Ácson kívül nem igazolták más helyen sem az országban. A vírus kapcsán felhívták rá a figyelmet, hogy az összes madár fogékony a betegségre, éppen ezért a vadmadarak közvetítésével nagyobb távolságokra is eljuthat. Kiemelten fontos, hogy az állattartók fokozottan betartsák a járványvédelmi előírásokat.

Ezek közét tartozik, hogy a szárnyasokat lehetőleg zárt, fedett helyen tartsák, akárcsak az állatok takarmányát és ivóvizét. Fokozottan kell figyelni a higiéniai szabályok betartására. A szárnyasokkal való érintkezés előtt és után alaposan kezet kell mosni szappannal, bő vízzel, aki háztájiban tart baromfit, ne használja más célra az állatok gondozásakor viselt öltözetet, lábbelit. Mindennap meg kell tisztítani a gondozáskor használt eszközöket. A beteg vagy elhullott állatokat nejlon- vagy gumikesztyűben kell megfogni, a tetemeket, mellékterméket engedéllyel rendelkező vállalkozóval szabad elszállíttatni. Az állomány megújításakor az újonnan vásárolt állatokat el kell különíteni.

A Nébihnél érdeklődtünk arról is, hogy tavaly milyen gondot okozott Heves megyében az afrikai sertéspestis. A hatóság szerint az elmúlt évben – megelőzés céljából – összesen négyszázhetven házi sertést öltek le (bár szep­temberben még tévesen hétszáz egyedről számoltak be). Az ASP gyanúja felmerült az érintett állományokban, azonban a vírus jelenlétét egyik esetben sem igazolták a laboratóriumi vizsgálataik. Magyarországon a vírust ezidáig csak a vaddisznóállományban mutatta ki a Nébih. Mint írták, tizenhárom településen történt megelőző vágás, Kiskörén, Apcon, Vécsen, Feldebrőn, Poroszlón, Domoszlón, Újlőrincfalván, Sarudon, Hevesen, Tiszanánán, Tarnaszentmiklóson, Noszvajon és Pélyen.

Heves megyében tavaly őszig ezernél is több afrikai sertéspestisben elhullott vaddisznót találtak, s a Nébih is rengeteg kilőtt vaddisznó mintáját vizsgálta meg, míg tavalyelőtt valamivel kevesebb mint ötezerét, addigra ezt a számot már szeptemberre meghaladták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában